probajte

Japanska torta: Poslastica kojoj nećete moći da odolite! (RECEPT)

Ako spadate u obožavatelje "cheesecakea", vreme je da ga probate i u nešto drugačijoj varijanti!

Recepti 15.01.2018. - 20:12h Autor: buro247.hr/Stil
Foto: Shutterstock

Torta od sira je dezert koji nam baš nikad neće dosaditi, nezavisno od toga koliko smo ga već puta jeli. O čemu se tačno radi i kako da je pripremite, proverite u nastavku.

 

Sastojci: 250 g kremastog sira,  50 g putera,  140 g šećera,  100 ml mleka, 

60 g brašna,  20 g gustina,  6 jaja,  sok ½ limuna, prstohvat soli

 

Za posluživanje: šećer u prahu, 5 kašičica pekmeza od šljive, 2 – 3 kašičice rakije

 

Ili: 100 g zaleđenog šumskog voća, 2 kašičice šećera, 1 kašičica vanilin šećera, 1 kašičica rakije ili nekog finog alkohola

 

Uputstvo:  Puter i sir ostavite na sobnoj temperaturi da malo omekšaju. Razdvojite žumanca od belanaca. Belanca umutite mikserom dok se ne zapene pa im dodajte šećer i prstohvat soli i nastavite da mešate dok se ne formira čvrst sneg.

 

U posudu stavite sir i puter pa ih kremasto izmiksirajte na najmanjoj brzini. Dodajte limunov sok i jedno po jedno žumance stalno mešajući. Umešajte mleko, promešajte brašno i gustin pa i njih umešajte u smesu od sira.

Kutlačom ili lopaticom nežno umešajte belanca u sir.

 

Kalup za tortu s odvojivim okvirom (veličine 22 cm) obložite pek papirom s unutrašnje strane, a sa spoljašnje strane ga obložite aluminijskom folijom i to u bar tri sloja. U tako pripremljen kalup sipajte smesu za tortu.

 

Pećnicu zagrejte na 150 stepeni. Zagrejte 1,5 l vode do vrenja. Kalup stavite u veliki lim od rerne, pa sve zajedno u rernu, potom u lim sipajte kipuću vodu do polovine kalupa. Pecite 60 minuta i ni slučajno ne otvarajte rernu pre.

 

Pečenu tortu odmah izvadite iz rerne, pažljivo odmotajte foliju, odvojite  kalup i skinite pek papir.

 

Tortu po želji ukrasite šećerom u prahu i poslužite uz  pekmez od šljiva.

 

Priprema pekmeza:

 

Pekmez od šljiva rastopite sa malo rakije na laganoj vatri i još toplog poslužite uz tortu.

 

Ili priprema šumskog voća:

 

Zaleđeno šumsko voće pomešajte sa šećerom, vanilin šećerom i alkoholom pa sve zagrejte na laganoj vatri. Kuvajte tako dok voće ne omekša, a oko njega se stvori lep gusti sirup. Ovako ukuvano voće poslužite uz tortu.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...