Poznati kolač

Bakine žerbo kocke: Starinski kolač koji se topi u ustima! (RECEPT)

Najbolji je kada malo odstoji

Recepti
Autor:
Bakine žerbo kocke: Starinski kolač koji se topi u ustima! (RECEPT)
Foto: Bakina kuhinja

Predivan starinski kolač od jednostavnih sastojaka - žerbo kocke. Orasi, pekmez i čokolada u kombinaciji sa korama od krhkog dizanog testa, koje se ne peku posebno nego se nakon razvijanja kora i premazivanja filom kolač peče u komadu. Ovaj poznati kolač osvojio je mnoge, jer je zaista dobar. Najbolji je kada malo odstoji, tada malo omekša i sastojci se lepo povežu i prosto se topi u ustima.

foto: Bakina kuhinja

Sastojci:

120 gr maslaca ili margarina, 3 - 4 kašike šećera, 100 ml mleka, 350 gr brašna, korica limuna, 1 jaje, 500 gr pekmeza od šipka ili kajsije, 150 gr ml oraha, 100 gr čokolade, 3 kašike ulja, malo kvasca

Priprema:

Mikserom umutiti maslac sa šećerom, dodati limunovu koru, kvasac, mleko i brašno i zamesiti mekše testo da bude glatko. Staviti ga u kesu i držati u zamrzivaču 15 min ili 30 min. u frižideru da se dobro ohladi i tako malo stegne.

foto: Bakina kuhinja

Testo podeliti na 4 jednaka dela po 200 gr i svaki deo razvući oklagijom veličine tepsije. U činiju istresti pekmez dodati mlevene orahe, po želji zašećeriti /ja nisam/ pa dobro izjednačiti.

Tepsiju obložiti pek papirom ili podmazati maslacem, pa staviti prvu razvučenu koru i namazati je 1/3 pekmeza i oraha, staviti drugu koru i nju premazati kao i treću i nju premazati. Pokriti četvrtom korom i viljuškom izbockati (nju ne mažemo). Ostavimo da odmori 15-20 minuta pa ispeći u zagrejanoj rerni 35 min na 190 stepeni C. Rastopiti čokoladu sa 3 kašike ulja dobro izmešati i preliti kolač. Kad se čokolada stegne seći na željene kocke.

Sladite se!

Izvor: Kodbakeugostima.blogspot.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs