Probajte, oduševićete se

Borisova torta: Savršenstvo od bele čokolade! (RECEPT)

Kao i sve drugo što nastane iz čiste i bezgranične ljubavi, i ova torta je pravo savršenstvo

Recepti 30.12.2017. - 15:34h Autor: lepotazivota.rs
Foto: Shutterstock

Borisova torta je recept koji je jedna mama posebno smislila za svog sina Borisa, obožavaoca bele čokolade.

 

Kao i sve drugo što nastane iz čiste i bezgranične ljubavi, i ova torta je pravo savršenstvo!

 

Sastojci za koru: 15 belanaca, 375 g šećera, 375 g mlevenih lešnika (mogu orasi ili bademi).

 

Sastojci za fil: 15 žumanaca, 15 kašika šećera, 375 g putera, 150 g bele čokolade.

 

Priprema: Počnite od kuvanja fila, da bi se on hladio dok se ostalo priprema. Žumanca skuvati sa sa šećerom na pari, fino i gusto, tako da varjača ostavlja trag kad mešate. Skuvana žumanca ostaviti da se hlade.

 

Rernu zagrejati na 200 stepeni. Pleh 26 x 31 premazati uljem, preko staviti papir za pečenje pa i njega lagano premazati uljem. Praviti 3 kore, svaku od po 5 belanaca, 125 g šećera i 125 g lešnika.

 

Jelo godine: Ručak za kojim je svet poludeo u 2017! (FOTO, RECEPT)

Belanca umutiti sa prstohvatom soli da postanu penasta, pa dodati šećer i mutiti dok se ne dobije sjajan, gladak i čvrst šam. Umešati kašikom lešnike lagano, pokretima odozdo nagore. Pripremljenu smesu izručiti u pripremljen pleh i poravnati. Peći 15-tak do 20 minuta (zavisi od rerne). Kora je pečena kada se odvaja od ivica pleha.

 

Pečenu koru izvrnuti na papir za pečenje, poslužavnik ili dasku, skinuti onaj papir na kojem se pekla. Za sledeću koru isti papir ponovo premazati sa malo ulja i vratiti u pleh. Dok se prva kora peče pripremiti smesu za drugu, pa sve isto ponoviti i za treću koru.

 

Kada se žumanca lepo ohlade, umutiti puter pa spojiti sa njima, a čokoladu posebno otopiti na pari bez ikakvih dodataka, pa sve sjediniti. Premazivati kore redom i na kraju celu tortu istim filom, a zatim ukrasiti po želji.

 

(Izvor: Lepotazivota.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...