Morate da probate

Mak torta, posna i kremasta: Zimska poslastica broj 1! (RECEPT)

Meko testo i sočan fil - dobitna kombinacija u hladnim danima

Recepti
Autor:
Mak torta, posna i kremasta: Zimska poslastica broj 1! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Sastojci za testo: 3 čaše (od 200 ml) brašna, 200 g maka, 2 čaše šećera, 1 čaša ulja, 2 čaše kisele vode, 1 prašak za pecivo.

Sastojci za fil: 2 čaše vode, 400 g šečera, 200 g posne čokolade, 300 g mlevenih oraha, pola posnog margarina, 1 puding od čokolade, 3 kesice vanilin šećera.

Priprema: 2 čaše šećera sipati u posudu, dodati 2 čaše kisele vode i 1 čašu ulja i sve zajedno umutiti mikserom. Dodati 3 čaše brašna i 1 prašak za pecivo, umutiti masu i dodati 200 g maka u zrnu. Mutiti mikserom dok se sve to lepo ne sjedini. Masu podeliti u dva duboka tanjira da bi korice bile jednake.

Koru peći u tepsiji ili plehu prethodno obloženoj pek papirom približnih mera 38 x 21 cm na 200 stepeni. Kada se kore za tortu ispeku, pažljivo ih izvadite kako se ne bi slomile.

Pročitajte i: Staklena glazura za kolače i torte: Vreme je da i vi naučite taj trik! (RECEPT)

Pripremite fil: U odgovarajuću posudu stavi 1 čaša vode od 200 ml i doda 400 g šećera. Sve zajedno se stavi na tihu vatru da se šećer istopi. U drugoj posudi staviti 1 kesicu pudinga od čokolade, a zatim izmešati sa 1 čašom vode od 200 ml, i to sve sjediniti sa prethodnom masom i staviti da se kuva.

Kada se puding skuvao dodati 200 g posne crne čokolade, 300 g mlevenih oraha i pola posnog margarina, 3 kesice vanil šećera, pa sjediniti dobro masu. Kad se masa za filovanje torte malo prohladi filovati kore, redosledom kora-fil-kora-fil.

Koh od pirinča: Jednostavan za pripremu, a neverovatno ukusan! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs