Sočan dezert

Sočna i brza: Neodoljiva torta od čokolade i pomorandže! (RECEPT)

Oduševite ukućane i goste

Recepti
09:48h Autor:
Sočna i brza: Neodoljiva torta od čokolade i pomorandže! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Spoju čokolade i citrusa u desertu teško je odoleti, pogotovo kada je taj citrus mirisna pomorandža. U nastavku pronađite recept za brzu tortu s pomorandžom i čokoladom!

Sastojci za biskvit: - 6 jaja - 70 g maslaca - 4 velike pomorandže - 150 g brašna - 100 g šećera - prstohvat soli

Sastojci za čokoladnu glazuru:

- 70 g maslaca - 150 g tamne čokolade

Dodatni sastojci:

- malo maslaca za premazivanje kalupa - prezle

Priprema torte:

Hristov venac: Savršena praznična torta od 3 fila!

foto: Profimedia

1. Okrugli kalup (ili bilo koji po vlastitoj želji) premažite maslacem i pospite prezlama.

2. Iscedite sok od 2 pomorandže. Ako imate sreće i nabavite neprskane pomorandže, onda pre ceđenja izrendajte koru pa je pomešajte sa sokom.

3. Cela jaja, šećer i prstohvat soli mešajte mikserom od 5 do 7 minuta ili dok se smesa ne udvostruči i postane bledo žuta.

4. Otopite maslac na laganoj vatri i pustite da se malo ohladi.

5. Maslac lagano umešajte u umućena jaja i šećer. Zatim jednako lagano umešajte sok od pomorandže (i koricu, ako je imate).

6. Na kraju, u smesu, uz lagano mešanje, dodajte brašno. Nikako nemojte dodati svu količinu brašna odjednom kako vam se ne bi stvorile grudvice.

7. Gotovu smesu za biskvit ulijte u kalup i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 25 do 30 minuta. Biskvit je gotov kada na vrhu bude tamnožut i kada se sa strane počne odvajati od kalupa. Ako niste sigurni da je gotov, poslužite se starim trikom s čačkalicom.

Probodite biskvit na sredini čačkalicom i ako je suva kada je izvadite, to znači da je biskvit gotov. Ako primetite da je čačkalica vlažna i na nju se lepi tečna smesa, biskvit još treba peći. Kada je pečen, biskvit izvadite iz rerne i pustite da se ohladi.

8. Iscedite preostale dve pomorandže i sokom prelijte ohlađeni biskvit.

9. Čokoladu izlomite na kockice i rastopite na laganoj vatri ili pari. Zatim u nju dodajte maslac narezan na listiće i kada se on otopi, povežite ga čokoladom.

10. Biskvit prelijte glazurom od čokolade. Po želji tortu ukrasite kriškama pomorandže, a možete je poslužiti uz nekoliko kašičica umućene slatke pavlake.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs