Probajte

Jedno testo, mnogo kolačića: Univerzalna smesa za najukusnije praznične zalogaje! (RECEPT)

Jedno testo kojem dodajete šta želite, bojite, čokoladirate, šarate…

Recepti 20.12.2017. - 12:37h Autor: Domacirecepti.net/Stil
Foto: Profimedia

Ovo su oni suvi kolačići koji mogu da stoje i 15 dana, pa se prave dosta pre praznika. Lepo ih spakujte u kutiju i stavite da stoje na hladnijem mestu.

 

Što duže stoje, to su mekši, mada ni kada se ispeku nisu tvrdi.  

foto: Profimedia

Sastojci: 500 g oštrog brašna300 g mekog brašna, 1 celo jaje, 1 žumance

(belance vam taman ostane za šaranje zvezdica ili nekih drugih oblika), 1 vanilin šećer, 250 g šećera u prahu, 500 r margarina ili maslaca, 5 kašika mleka.

 

Dodaci: Orasi, lešnici, bademi, kokos, keks, cimet, kakao, čokolada (crna, bela, mlečna), boje, prah, šljokice, šarene ili čoko mrvice, rum, vanila, izrendana korica narandže ili limuna

 

Priprema: Margarin mora biti sobne temperature. Odmah uzmite jednu veliku činiju ili vanglu, najbolje plastičnu. Umutiti margarin i šećer u prahu, pa dodati ostale osnovne sastojke. Mesiti testo, u početku je suvo i teško se radi sa njim, ali polako kako mesite margarin sve vezuje i dobija se glatko testo. Dodajte još mleka.

foto: Profimedia

Testo podeliti na onoliko delova koliko različitih kolačića želite.

 

Peče se na 180 stepeni između 10 i 15 minuta zavisno koliko tanko razvučete testo. Treba da ostanu svetli, možda će vam se učiniti da su još uvek mekani i da nisu pečeni

Probajte još: Hristov venac: Savršena praznična torta od 3 fila! (RECEPT)

foto: Profimedia

Belancetu se doda 200 g šećera u prahu, umuti se viljuškom i sipa se u kesu, veže gumicom, a dole iseče jedna jako mala rupa. Stiskate kesu i šarate po zvezdi (ili nekom drugom obliku). Nemojte ići skroz do ivica jer može da iscuri, najbolje je šarati po sredini i onda nečim tankim polako razvlačiti prema ivicama. Ostavite preko noći da se suše.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...