Pronađite inspiraciju

Predlog trpeze za Svetog Nikolu: Najlepša posna jela koja ste ikad probali! (RECEPTI)

Za vas izdvojili nekoliko najlepših predloga, od predjela i glavnog jela, do ukusnih poslastica

Recepti 15.12.2017. - 16:47h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Za nekoliko dana, pola Srbije slaviće jednu od najvećih pravoslavnih praznika - Svetog Nikolu.

 

Pravo je vreme da dobro razmislite šta će se od hrane naći na vašoj trpezi za slavu.

Morate da znate! Ovako se pravilno slavi slava, prema tradiciji i običajima: Da ne navučete greh na kuću i ukućane!

Kako već sigurno znate, za Svetog Nikolu se obavezno spremaju posna jela, a mi smo za vas izdvojili nekoliko najlepših predloga, od predjela do poslastica!

 

Osim ajvara i posne ruske salate, koji spadaju u klasično posno predjelo, predlažemo vam da napravite prelepu salatu od testenine i tunjevine! Ova inovacija sigurno će oduševiti sve goste!

 

Sastojci: 200 g (integralne) testenine, 1 konzerva tunjevine u komadima, 150 g kukuruza šećerca, 2 struka mladog crnog luka, 100-150 g posnog majoneza, 1 kašičica soli, pola kašičice bibera.

 

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

foto: Profimedia

Topla, ukusna pita uvek je dobrodošla, pa tako i na slavi. Ovo je recept za hrskavu pitu sa ajvarom i pečurkama!

Morate da znate! Stari recept za slavski kolač: Ovako se mesi i ukrašava prema sprskoj tradiciji! (FOTO)

Sastojci: 500 grama gotovih kora, 100 ml vode, 100 ml ulja, pola tegle ajvara, 500 g šampinjona, 1 praziluk, so po ukusu.

 

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

foto: Shutterstock

Ako želite da na vašoj slavskoj trpezi zasija jelo koje kod drugih domaćina nema, isprobajte domaću paštetu od povrća i senfa!

Morate da znate! Najbolji recept za slavsko žito: Ne znaju sve domaćice ove 3 tajne!

Sastojci: 300 g crvenog krompira, 100 g šargarepe, 50 g paškanata, manja glavica crnog luka, 50 g blanširanog kikirikija, kašika senfa, dva mala čena belog luka, malo soli, začini po ukusu.


DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

foto: Stil

Ako vam je pripremanje predjela suviše naporno ili nemate vremena, jednostavno, umesto njega pripremite riblju čorbu! Naš predlog je nenadmašna Svetogorska čorba!

 

Sastojci: Glave od više vrsta morske ribe, 5-7 glavica crnog luka, 4-5 šargarepa, posna sitna testenina, koren celera, mlevena paprika, malo soli, nekoliko zrna bibera, peršunov list, celerov list, mirođija.

 

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

foto: Shutterstock

Pasulj je svakako neizostavno jelo na posnoj slavi, a mi vam predlažemo fantastični tučeni prebranac!

 

Sastojci: kilogram tetovca, 3-4 glavice crnog luka, nekoliko čenova belog luka, list lovora, malo bibera. Zaprška: 300 g crnog luka ili praziluka, kašika ulja,
mlevena paprika, so i biber po ukusu.

 

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

foto: Shutterstock

Ono što je na mrsnoj slavi pečenje, to je na posnoj svakako riba. Umesto standardnih fileta ili prženih komada ribe, odvažite se i pripremite savršeni riblji paprikaš!

 

Sastojci: 1,5 kg somovine ili druge rečne ribe, 1 kg luka, 4 dl belog vina, 1 kašika sirćeta, 1,5 dl ulja, 1 kašičica ljute mlevene paprike, 1 kašičica slatke mlevene paprike, 4 zrna bibera, 1 kašika paradajz pirea, 1 kašika peršunovog lišća, 1 kašičica celerovog lišća, mleveni biber, so po ukusu.

 

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

foto: Shutterstock

I poslednji, a mnogima i omiljeni deo slavske trpeze su prelepe poslastice.

 

Mi vam predlažemo 10 najlepših sitnih posnih kolača, koje možete da pronađete na linku ispod:

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...