Probajte

RUČAK ZA DANAS: Alzaški lonac, preukusno jelo iz rerne, može i da se podrgreva! (RECEPT)

Ovo je zaista specijalitet!

Recepti
Autor:
RUČAK ZA DANAS: Alzaški lonac, preukusno jelo iz rerne, može i da se podrgreva! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Idealno jelo za nedeljni porodični ručak, ili jelo koje možete podgrevati u toku nedelje...

Sastojci:

  • 250 g mlevenog mesa po izboru
  • 250 g pirinča
  • 1 crni luk
  • 3 supene kašike paradajz pirea
  • 1 dl crnog vina
  • 3 kašike kisele pavlake
  • 150-200 g rendanog sira
  • so
  • biber
  • majčina dušica
  • svež peršun
  • ulje
  • puter

Uputstvo:

Na ulju propržimo sitno seckan crni luk, koliko da se zacakli. Izmaknemo i dodamo meso, promešamo pa dodamo paradajz pire i vratimo na malo smanjenu vatru da pržimo zajedno. Dodamo vino, dobro promešamo pa posolimo i pobiberimo po ukusu.

Dodamo majčinu dušicu, promešamo i još malkice propržimo sve zajedno. Ne suviše da ne bi isparila tečnost. Kada izmaknemo dodamo naseckan sveži peršun, poklopimo i ostavimo sa strane.

Posebno skuvamo pirinač sa malo soli i dovoljno vode. Pirinač može biti okruglog zrna ili duguljastog sve zavisi šta ko više voli.

Kada je gotov pirinač u vatrostalnu ili zemljanu posudu ređamo prvo sloj pirinča pa meso, pa opet pirinač.

Tri kašike kisele pavlake razumutimo sa kašikom ili dve mleka/vode/jogurta i prelijemo preko pirinča.

Odozgo narendamo sir i stavimo listiće putera.

Zapečemo u rerni zagrejanoj na 200 stepeni da bude zlatasto/rumeno.

Napomena: S obzirom da ima tendenciju da curi i da se preliva iz posude dobro je staviti na pleh kako ne bi kapalo po rerni.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs