Idealno jelo za nedeljni porodični ručak, ili jelo koje možete podgrevati u toku nedelje...
Sastojci: 250 g mlevenog mesa po izboru, 250 g pirinča, 1 crni luk, 3 supene kašike paradajz pirea, 1 dl crnog vina, 3 kašike kisele pavlake, 150-200 g rendanog sira, so, biber, majčina dušica, svež peršun, ulje, puter.
Uputstvo: Na ulju propržimo sitno seckan crni luk, koliko da se zacakli. Izmaknemo i dodamo meso, promešamo pa dodamo paradajz pire i vratimo na malo smanjenu vatru da pržimo zajedno. Dodamo vino, dobro promešamo pa posolimo i pobiberimo po ukusu.
Dodamo majčinu dušicu, promešamo i još malkice propržimo sve zajedno. Ne suviše da ne bi isparila tečnost. Kada izmaknemo dodamo naseckan sveži peršun, poklopimo i ostavimo sa strane.
Posebno skuvamo pirinač sa malo soli i dovoljno vode. Pirinač može biti okruglog zrna ili duguljastog sve zavisi šta ko više voli.
Kada je gotov pirinač u vatrostalnu ili zemljanu posudu ređamo prvo sloj pirinča pa meso, pa opet pirinač.
Tri kašike kisele pavlake razumutimo sa kašikom ili dve mleka/vode/jogurta i prelijemo preko pirinča.
Odozgo narendamo sir i stavimo listiće putera.
Zapečemo u rerni zagrejanoj na 200 stepeni da bude zlatasto/rumeno.
Napomena: S obzirom da ima tendenciju da curi i da se preliva iz posude dobro je staviti na pleh kako ne bi kapalo po rerni.
Pogldajte još:
Kako da patišpanj uvek dobro naraste: Caka koja ne može da omane!
Sasvim neobična musaka: Slasni zalogaj od blitve i piletine!
5 brzih jela od tikvica: Savršen ručak od ponedeljka do petka!