Nema ko je ne voli

Čuvena grilijaš torta: Slatkiš koji osvaja krckavom karamelom! (RECEPT)

Pravi se i služi u svim prilikama: za rođendane, svadbe, slave, a deca joj se uvek raduju zato što ima to karamel-krckavo u sebi

Recepti
23:00h Autor:
Čuvena grilijaš torta: Slatkiš koji osvaja krckavom karamelom! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Ovo je starinska i veoma ukusna torta, toliko specifična zbog svog prepoznatljivog karamel ukusa koji osvaja na prvi zalogaj. Pravi se i služi u svim prilikama: za rođendane, svadbe, slave, a deca joj se uvek raduju zato što ima to karamel-krckavo u sebi.

Potrebno je:

Za tri kore: 12 jaja, 12 kašika šećera, 3 kašike brašna, 160 g šećera, 200 g samlevenih oraha

Za fil: 5 jaja, 10 kašika šećera, 125 g čokolade, 250 g margarina, vanilin šećer

Grilijaš za posipanje: 200 g šećera, 150 g seckanih oraha

Za glazuru: 150 g čokolade, 4 kašike ulja

Za dekoraciju: 100 g čokolade, 100 g margarina

Priprema: Pripremite najpre grilijaš za kore. Rastopite na tihoj vatri šećer kao karamel i dodajte samlevene orahe. Izručite na nauljeni tanjir i, kad se ohladi, sameljite. Za svaku koru umutite penasto četiri belanceta, dodajte četiri kašike šećera, četiri žumanceta, kašiku brašna, 120 grama samlevenog grilijaša. Ispecite tri kore.

Za fil mutite na pari pet celih jaja sa šećerom i vanilin šećerom, a na kraju dodajte čokoladu. U ohlađen fil umešajte umućeni margarin. Posebno pripremite još jednu turu grilijaša za posipanje, pa ga usitnite u avanu, da bude krupniji. Nafilujte tortu i celu je pospite.

Odozgo prelijte glazurom od čokolade, a okolo obilno pospite grilijašem. Za čokoladne kupice umutite penasto margarin i rastopljenu čokoladu, pa špricem sa zvezdastim otvorom dekorišite tortu.

Trobojni kolač bez pečenja: Sočna i ukusna poslastica po bakinom receptu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs