Ukus koji se pamti

Vlasotinačka krompiruša: Izdašna pita od jeftinih sastojaka (RECEPT)

Uživaćete u svakom zalogaju

Recepti 21.09.2017. - 10:54h Autor: srbijuvolimo.rs
Foto: Shutterstock

Kako silazimo sa Vlasinskog jezera prema Leskovcu dolazimo u zanimljivu varošicu Vlasotince, sa lepim kejom, duhovitim ljudima sa neobičnim prezimenima i dugom i bogatom vinogradarskom tradicijom.

 

Južni krajevi poznati su i po odličnoj kuhinji, a danas vam prenosimo stari vlasotinački recept za pitu krompirušu.

 

Sastojci: 600 g gotovih debelih kora, 600 g krompira, 1 veći praziluk, 150 ml ulja, 100 ml kisele vode, so, biber.

 

Priprema: Krompir oljuštiti i izrendati na krupno, pa ga ostaviti da se ocedi. Praziluk, i beli i zeleni deo, sitno iseckati i propržiti na ulju. Dodati i izrendan krompir i vrlo kratko ga zajedno sa lukom dinstati, dodati so i bar 2 kašike bibera.

 

Uzeti 2 kore, poprskati ih kiselom vodom i premazati sa malo ulja pa preko naneti nadev od krompira. Kore zatim urolati i staviti u pleh. Postupak ponoviti i sa ostalim korama i nadevom.


Urolane kore poslagati u nauljen pleh jednu do druge i peći ih 35 minuta na 200°S.

 

Turski krompir zapečen sa jogurtom: Prilog koji ćete praviti uz svako jelo! (RECEPT)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs