Biser za sve gurmane

Pirotska posna banica: Najukusniju pitu s juga Srbije morate bar jednom probati! (RECEPT)

Pirot je prava riznica gastronomskog, etnološkog i lingvističkog nasleđa južne Srbije. Grad u podnožju tajanstvene Stare planine, poznat je po svojim zanatima, grnčarstvu, dvostranim ćilimima jedinstvenih šara, sočnom i slikovitom govoru i, naročito, gastronomskim specijalitetima
Recepti 22.08.2017. - 19:48h Autor: srbijuvolimo.rs
Foto: Shutterstock
  • Srednje teško

Sastojci

  • 500 g kora za pitu
  • 200 g belog kukuruznog brašna (ne palente)
  • 150 ml suncokretovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • 12 g praška za pecivo
  • 100 ml vode
  • 100 ml suncokretovog ulja za premazivanje

Priprema: Pomešati belo kukuruzno brašno, so, prašak za pecivo, 100 ml ulja i 250 ml mlake vode da se dobije gušća masa. Pomešati vodu i ulje za premazivanje i staviti sa strane. Ostaviti 2–3 najdeblje kore za pokrivanje.

 

U nauljen pleh u kojem pečete pite ređati prvo nekoliko praznih kora, tako što svaku premažete mešavinom ulja i vode. Onda na svaku drugu koru razmazati dobru punu kašiku fila, ali pre fila i tu koru premazati mešavinom ulja i vode. Sa korama koje ste sklonili sa strane pokrijte pitu i podvucite krajeve ispod nje tako da je lepo ušuškana. Na kraju je isecite na kocke. Peći na 200° oko 40 minuta. Izvaditi iz rerne i premazati je sa 1–2 kašike mešavine ulja i vode, pa vratiti u rernu još koji minut.

 

Recept za najukusnije slane galete: Poželećete da ih stalno pravite!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...