Oduševiće vas

Krckav, rupičast, mekan kao pamuk: Recept za originalni pekarski somun!

Pravi se brzo i lako, a ukus oduševljava
Recepti
19:12h Autor:
Krckav, rupičast, mekan kao pamuk: Recept za originalni pekarski somun!
Foto: Shutterstock

Koliko puta ste poželeli da kod kuće napravite sočne pljeskavice u mekanim, krckavim somunima?

To možete već danas da uradite - evo recepta za izvrsne domaće somune!

Sastojci: 15 g svežeg kvasca, 2,5 dl vode, pola kašike šećera, 1 kašika soli, 0,5 dl ulja, brašna toliko da se umesi mekano testo (400 - 450 g).

Priprema: Kvasac razmutiti u toploj vodi sa šećerom. Dodati brašna toliko da može da se izmeša viljuškom. Dodati so i pola mere ulja. Izmešati pa dodavati brašno mešajući viljuškom dok se ne zgusne. Kad već ne možete da promešate viljuškom, onda rukom izmesite dodavajući po malo brašna, ali da testo na kraju bude mekano, skoro lepljivo za ruke.

Na kraju dodajte ostatak ulja i samo malo premesite, ostavite tako pouljeno 10-ak minuta. Od testa odvajajte loptice velicine pesnice, pa ih oblikujte u loptice.

Tepsiju dobro pobrašnjavite pa stavljajte loptice na razmake, cik-cak. Ostavite da odstoje 10-15 minuta, da omekšaju i krenu da rastu. Nakon toga, ruke uvaljajte u brašno i od sredine loptice pritiskajte, u sredini malo manje pa sve vise prema krajevima i tako ih raširite. Pobrašnjavite odozgo. Ostavite da odstoje još 10-15 minuta, ako vam je pretoplo u prostoriji, prebacite najlon ili celofan da se ne testo ne bi isušilo.

Kiflice od najmekšeg testa na svetu: Svi će želeti da vam ukradu recept! (FOTO)

<\/div>

Rernu ugrejte na maksimum, pa prvo stavite desetak minuta da se peku skroz dole, pa podignite u sredinu. Pečeni su kad fino porumene. Ako ne rumene, znači da vam je prekislo testo, dugo ste čekali i pravili pauzu ili vam kvasac nije bio dobar. Takođe ako su tvrdi, opet ste previše čekali, a mora da se čeka da bi testo unutra postalo onako rupičasto kad se peče.

Kad se ispeku, somuni treba da budu lagani i krckavi, a da bi omekšali kad se ispeku, pokrijte ih krpom i ostavite 10 minuta da odstoje. Na kraju očistite brašno sa somuna pomoću krpe.

Detalje pripreme pogledajte u videu!

Pijani smederevski kolač: Poslastica na koju ćete se navući! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs