Oduševiće vas

Originalni recept iz sjeničkog kraja: Nigde nema ovakve pite koturače!

Sjenički kraj, čuven po nepreglednim pašnjacima i kvalitetnom siru, ima dugu tradiciju pripreme domaćih pita-koturača, koje uz obavezni fil sa sirom, mogu da se pravi i uz dodatak zelja ili spanaća
Recepti 05.08.2017. - 20:28h Autor: srbijuvolimo.rs
Foto: Shutterstock
  • Srednje teško

Sastojci

  • za testo: 700 g brašna tip 400
  • 420 ml tople vode
  • ravna kašičica soli
  • za fil: 3-4 veze zelja
  • 150 g sjeničkog punomasnog sira
  • 150 g sjeničkog polumasnog sira
  • 150 g sitnog sjeničkog sira
  • 250 ml sjeničkog kiselog mleka
  • 4 jaja
  • 50-100 ml ulja

Priprema: Testo umesiti sa topolom vodom, napraviti dve jufke i ostaviti nauljene da "odmore" oko 30 minuta. Nakon toga, na sto staviti čaršaf, pospite ga brašnom, lopticu testa stavite na sredinu, a onda polako prema ivici počnite rukama da razvlačite testo sve dok ne dobijete tanku koru.

 

Opkrojite višak testa oko stola, stavite nadev, a zatim pomoću čaršafa urolajte koru. U tepsiju položite koru u krug, zatim prelijte uljem i pecite u zagrejanoj rerni oko 30 minuta dok pita ne porumeni. Služiti uz sjeničko kiselo mleko.

 

Najbolji recept za slatko od šljiva: Svaka prava domaćica treba da ga zna!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...