Isprobajte

Recept stare Italijanke: Ovako se pravi klasična kalcona!

Kao doručak ili večera, ili jedostavno kada vam se jede italijanska kuhinja
Recepti
12:16h Autor:
Recept stare Italijanke: Ovako se pravi klasična kalcona!
Foto: Profimedia

Originalan recept za klasičnu kalcone picu koja je pravo remek-delo italijanske kuhinje!

Sastojci:Za testo: 1 kg brašna; 3 kesice suvog kvasca; 3 ravne kašičice soli; 2 ravne kašičice šećera; 620 ml mlake vode

Za fil: kečap; šunka; rendani sir; pavlaka; šampinjoni iseckani na listiće; origano.

Priprema:

U dubljoj posudi pomešati brašno, kvasac, šećer i so, pa u sredini mase napraviti udubljenje i sipati vodu. Voda mora biti mlaka, nikako vruća, jer testo neće narasti. Kašikom lagano dodavati brašno sa strana posude i postepeno sjedinjavati testo. Kada se grubo sjedini izručiti testo na pobrašnjenu radnu površinu i dobro ga zamesiti. U toku mešenja dodavati po potrebi brašna kako se ne bi lepilo, ali ne treba preterati, jer testo treba da bude mekše.

<\/div>

Iskusne kuvarice znaju, a za početnike mali savet - što duže mesite testo ono je lepše, pod rukom se oseća da je glatko, pa je samim tim i dalja obrada lakša.

Testo vratite u posudu, pokrijte čistom pamučnom krpom i ostavite na toplom mestu oko pola sata da naraste. Biće otprilike duplo veće kada naraste.

Testo se ponovo razmesi i rastanji oklagijom na debljinu 3 - 4 mm. Krugove možete praviti na dva načina - od nerazklagijanog testa pravite kuglice pa ih razvijate, ili razvijete celo testo u komadu pa uz pomoć prevrnutog manjeg tanjira odmerite krugove.

Na razvijenu kalconu stavite sve sastojke za fil, a možete i nešto dodati ili oduzeti, po želji. Preklopiti krugove, malo zavrnuti i pritisnuti rubove, ređati u podmazan pleh ili na papir za pečenje i svaku kalconu ili blago na par mesta zarezati nožićem ili bocnuti viljuškom.

Peći na 220 stepeni dok ne dobiju lepu rumenu boju.

Prijatno!

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs