Odlična poslastica

Kolač Praško čudo: Desert koji nećete hteti da pravite za bilo koga! (RECEPT)

Toliko je ukusan i poseban, da ćete da pripremati samo za one koje najviše volite
Recepti
20:58h Autor:
Kolač Praško čudo: Desert koji nećete hteti da pravite za bilo koga! (RECEPT)
Foto: Thinkstock

Kolač koji neodoljivo podseća na medene kocke! Kad jednom probate, sigurno ćete ga praviti još mnogo puta, jer je neverovatno mekan, kremast i ukusan!

Sastocji za kore: 1 jaje, 150 g šećera, 50 g margarina, 1 kašičica sode bikarbone, 2 kašike meka, 2 kašike meda, 450-500 g brašna,1 kašika kakaa.

Sastojci za fil :400 ml mleka, 2 pune ili 3 ravne kašike brašna, 2 pune kašike šećera, 1 vanilin šećer, 150 g margarina, 2 pune kašike šećera u prahu.

Sastojci za glazuru: 150 g čokolade, 3 kašike ulja, 3 kašike mleka.

Priprema: U šerpu staviti sve sastojke za koru sem kakaa i brašna, pa staviti na vatru. Mešati dok se sve ne otopi i soda bikarbona malo zapeni. Zatim skloniti sa vatre pa dodati kakao i brašno i umesiti mekano i glatko testo. Testo će biti toplo, ne previše vruće, pa će moći lepo i lako da se mesi. Podeliti testo na 4 jednaka dela, pa na obrnuti pleh od rerne uz pomoć brašna razviti tanke korice. Korice ćete lako razvući jer je testo dosta gumeno.

Ako nije ravno i negde fali deo, a to su obično ćoškovi, samo odsecite na kojoj je strani višak i zalepite. Ako ne možete da razvučete na širinu lima, može da bude i manje, a kolač će i dalje biti dobar. Pre početka razvlačenja korica uključiti rernu na 200 stepeni.Peći korice po 6 minuta. Peku se kratko, dosta su krte kada se ispeku, pa pažljivo rukujte sa njima.

Kada se ispeku korice, skuvati fil. Pomešati brašno, šećer i vanilin šećer sa malo hladnog mleka, a ostatak staviti da provri. Zakuvati pa mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, prekriti folijom i ostaviti da se ohladi. Ulupati margarin sa šećerom u prahu pa im dodati ohlađen fil od brašna i sve umutiti. Ovim filom premazati 3 korice i preklopiti sa četvrtom pa staviti preko tacnu ili pleh od rerne, a u njih nešto teže da malo stisne korice da se lepo zalepe. Samo pazite da nije baš preteško, dovoljno je 1 kg težine. Kad malo odstoji, preliti glazurom od čokolade, ulja i mleka.

Ovako se pravi feta sir: Originalan recept iz srca Grčke!

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs