Orijentalna kuhinja

Originalni recept za ćeten alvu: Slatkiš za sva vremena! (RECEPT)

Jedna baka otkrila je pravi turski recept za hit poslasticu
Recepti 19.02.2017. - 21:27h Autor: serbiancafe.com
Foto: Thinkstock

Mnogi traže recept za pravu ćeten alvu i dobijaju onaj sa brašnom ili grizom, a ne originalni!

 

Jedna baka, koja živi u Australiji, odlučila je da otkrije originalan recept!

 

Zasucite rukave i pripremite stari, orijentalni slatkiš!

 

Sastojci: 280 gšećera, 100 mlvode, 340 gtahinija (Recept za tahini preuzmite OVDE.)

 

Priprema: Prokuvati vodu i šećer, dok ne dostignu temperaturu od 125°C. Tako vruć sirup sipati u tahini, dobro mešajući dok se mase ne izjednače i počnu da budu pahuljaste. Obložiti posudu papirom za pečenje, sipati smesu i dobro je ispresovati.

 

Zapečeni krompir sa jajima: Ručak za celu porodicu gotov za čas!

 

Kad postane solidno čvrsta, izručiti je, upakovati u masni papir, pa u plastičnu kesu i staviti da odstoji u frižideru dan do dva. Tahini ponekad opusti ulje, koje izroni na površinu. Nemojte ga baciti, već ga dobro mutite dok se ne izjednači, pre nego što ga izmešate sa sirupom.

 

Za one koji nemaju termometar, stavite u tanjirić za crnu kafu što hladniju vodu, pa kad sirup počne da se zgušnjava (kao gust med), sipajte kap na tanjirić sa vodom - ako se ne razlije i na dodir bude dosta tvrd, spreman je za upotrebu. Nastavite sa kuvanjem, dok ne dobijete dobru masu.

 

Po želji možete da dodate čokoladu, pečene bademe, kikiriki, lešnike, orahe, suvo grožđe, oko 50 grama. Ako dodajete nešto od ovoga, dodajte ga pre nego što dodate tahini.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...