Stari specijalitet

Kosovska filija sa kajmakom: Vruća pita sa ukusom ljubavi! (RECEPT)

Što više tankih slojeva testa ima, filija će biti lepša i ukusnija
Recepti 13.02.2017. - 20:42h Autor: secanja.com
Foto: Thinkstock

Filija je stari kosovski specijalitet, koji se priprema na ognjištu, pod sačem. Potrebno je odvojiti malo vremena, strpljenja i ljubavi, i od par sastojaka nastaje izvanredno ukusna pita!

 

Filija se može ispeći i u rerni šporeta, samo je važno postaviti tepsiju visoko, odmah ispod grejača.

 

Sastojci: 500 gr brašna, 700 ml vode, 3 jajeta, kašičica soli, 300 g kajmaka.

 

Priprema: Od brašna, jaja, soli i vode zamesiti testo gušće nego za palačinke. Rernu zagrejati na maksimalnu temperaturu, a rešetku podići na najvišu poziciju, odmah ispod gornjih grejača. Tepsiju nauljiti, zagrejati, pa kutlačom sipati testo i ravnomerno rasporediti (kao palačinke), pa peći da porumeni.

 

Izvaditi iz rerne, premazati kajmakom, pa odmah preliti novim slojem testa.

 

Vratiti u rernu da se ispeče, pa postupak ponavljati, sve dok ima materijala. Prilikom pečenja treba isključiti donje grejače u rerni. Što više tankih slojeva testa ima, filija će biti lepša i ukusnija. Poslednju koru nije potrebno premazivati.

 

Pečenu filiju iseći na kocke i služiti vruće, a ukusna je i kad je hladna.

 

Pišinger, omiljeni kolač starijih generacija: Obožavali su ga s razlogom! (RECEPT)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...