Probajte i videćete zašto

Baklava višnjevača: Kolač koji na prvi zalogaj postaje omiljen! (RECEPT)

Bilo je samo pitanje vremena kada će se omiljeni desert pojaviti u kombinaciji sa voćem
Recepti
20:24h Autor:
Foto: Profimedia

Nema ko ne voli tradicionalnu baklavu, ali sada se pojavila i verzija sa višnjama, koja preti da skine sa trona onu sa orasima!

 

Toliko je sočna, ukusna i osvežavajuća, da je na prvi zalogaj postala omiljena poslastica mnogih. Probajte i shvatićete zašto!

 

Sastojci: 3 jaja, 400 ml jogurta, 3 kašike šećera, 150 ml ulja, 100 ml vode, 700 g višanja, 500 g kora za pitu.

 

Još će vam biti potrebno 500 ml vode i 400 g šećera za preliv.

 

Priprema: Prvo skuvajte preliv od šećera i vode. Kada zajedno provri, ostaviti da se kuva još 5 minuta, pa skloniti sa ringle i ostaviti da se potpuno ohladi.

 

Bela torta od 7 šargarepa: Bez kore i pečenja, puna oraha! (RECEPT)

 

 

Umutiti jaja sa jogurtom, vodom, uljem i šećerom. Uključiti rernu da se zagreva na 200 stepeni, a dno tepsije namazati uljem pa staviti koru, premazati fiom, staviti drugu pa premazati filom, pa staviti još jednu, premazati pa staviti četvrtu i premazati.

 

Preko rasporediti trećinu višanja, a zatim ponoviti postupak sa korama - staviti 4 kore i između mazati fil, pa opet stavljati višnje (posle svake četvrte kore). Završiti korama, premazati preostalim filom, izbuštiti nožem i staviti da se peče dok ne porumeni, oko 20 - 30 minuta.

 

Na kraju ćete dobiti četiri puta po 4 kore i tri sloja sa višnjama. Pečenu baklavu zaliti ohlađenim sirupom, pa malo pritisnuti odozgo blago i polako, da cela baklava upije sok.

 

Ostaviti baklavu da se potpuno ohladi pre služenja.

 

Brza torta za početnice: Iskusne domaćice je spremaju bukvalno za 3 minuta! (RECEPT)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs