Morate da probate

Beli Egipat, najlepša torta na svetu: Hedonisti znaju zašto! (RECEPT)

Probajte je što pre, nećete se pokajati
Recepti
21:06h Autor:
Beli Egipat, najlepša torta na svetu: Hedonisti znaju zašto! (RECEPT)
Foto: Thinkstock

Jedna od najlepših torti sa lešnicima je torta Beli Egipat.

Ako nju izaberete za bilo koju priliku, nećete pogrešiti, jer je u pitanju idealan spoj tankih, mekih korica i dva fila.

Sastojci za kore (pleh 30 x 20 cm, 4 korice): 16 belanaca, 20 kašika šećera, 24 kašike mlevenih, pečenih lešnika.

Sastojci za fil: 12 žumanaca, 5 kašika šećera, 750 ml mleka, 6 kašika brašna, 250 g margarina ili maslaca, 100 g šećera u prahu, 100 g bele čokolade.

Još: 250 ml slatke pavlake, 200 g kisele pavlake ili krem sira, malo mlevenih pečenih lešnika ili oraha za posipanje.

Priprema: Za jednu koru vam trebaju 4 belanca, 5 kašika šećera i 8 kašika mlevenih lešnika. Rernu zagrejte na 150 stepeni, ulmutite belanca sa šećerom u čvrst sneg, pa umešajte lešnike.

Možete i da koristite veliki pleh od rerne i sastojke za kore pečete dva puta u duploj meri, a zatim ih presečete po sredini tako da dobijete dve korice. Malo zapeći, a onda sušiti oko 40 minuta ako pravite dve velike kore.

Bogata torta: Pravi se samo za specijalne prilike! (RECEPT)

<\/div>

Za fil umutiti žumanca sa šećerom i brašnom pa doliti malo hladnog mleka (oko 100 ml), a ostatak staviti da provri, kao za puding. Kada provri, zakuvati masu sa brašnom i mešati dok se ne zgusne, a zatim skloniti sa vatre i dodati čokoladu. Izmešati, pa ostaviti da se ohladi.

Za to vreme umutiti margarin sa šećerom u prahu, pa dodati ohlađen fil i sve umutiti. Na sve 4 korice naneti po četvrtinu fila.

Umutiti slatku pavlaku, pa joj dodati kiselu pavlaku ili krem sir i sjediniti. Na tacnu stavite prvu koru sa filom, pa preko premazati beli fil od slatke pavlake i posuti mlevenim lešnicima. Preko stavite drugu koru, ponavljajte postupak sa preostalim korama i završiti posipanjem lešnika odozgo.

Držati tortu nekoliko sati u frižideru pre služenja. Možete da je ukrasite po želji voćem, čokoladom, orašastim plodovima...

Kremasti kolač 7+7+7: Raj za nepca! (RECEPT)

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs