Vredi probati

Zaboravite na tablete: 5 tegoba koje može da izleči samo jedna voćka!

Stres ubrzava metabolizam, a nivo kalijuma u organizmu opada. Balans se može postići uz pomoć banana koje u sebi sadrže mnogo kalijuma
Medicina
21:32h Autor:
Zaboravite na tablete: 5 tegoba koje može da izleči samo jedna voćka!
Foto: Shutterstock

Banane u sebi imaju tri različite vrste šećera i veliku količinu vlakana. Zbog toga, ovo voće brzo daje energiju, ali i uklanja neke zdravstvene probleme bolje od lekova. Ne dajte da vas njegova visoka kalorijska vrednost zavara, banane su prava superhrana!

Evo kod kojih tegoba umesto tablete možete pojesti bananu i odmah osetiti poboljšanje:

1. Zatvor

Banane sadrže pektin, dijetalno vlakno koje ubrzava varenje i podstiče uklanjanje toksina i teških metala iz organizma. Osim toga, banane deluju kao probiotik i stimulišu varenje. One smanjuju nadutost i olakšavaju napetost u crevima usled zatvora.

6 recepata za poslastice sa bananama - Dezerti kojima nećete moći da kažete Ne! (FOTO)

2. Stres

Stres je bolest modernog doba koja konstantno utiče negativno na naše zdravlje. Stres ubrzava metabolizam, a nivo kalijuma u organizmu opada. Balans se može postići uz pomoć banana koje u sebi sadrže mnogo kalijuma i koji normalizuju rad srca. Takođe, banane šalju kiseonik u mozak i regulišu optimalnu količinu vode u organizmu.

3. Visok pritisak

Poznato je da preterano unošenje soli i manjak kalijuma imaju negativan efekat na krvni pritisak. Zato je jako bitno imati dovoljnu količinu kalijuma u krvi, a banane su njime bogate. Preporučuje se da svakog jutra pojedete jednu bananu, a ona će održavati krvni pritisak na idealnom nivou.

Snizite krvni pritisak prirodnim putem - 11 jednostavnih načina!

4. PMS

Banane su bogate vitaminom B6 koji ima pozitivan efekat na nivo glukoze u krvi, a utvrđeno je da vitamin B pomaže sa predmenstrualnim simptomima. Banane smanjuju bolove u abdomenu i krstima, regulišu promene raspoloženja i zadržavanje vode u organizmu.

5. Depresija

Triptofan se nalazi u bananama u obliku proteina koji stimuliše lučenje “hormona sreće”, serotonina. Samo jedna banana je dovoljna da podigne nivo ovog hormona toliko da se odmah osetite smirenijim i srećnijim.

Sam smislio dijetu sa bananama i smršao 20 kilograma - Moji najbolji saveznici!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs