Prste da poližeš

Ubitačna sarma: Ovoliko bogatu je do sada niste jeli! (RECEPT)

Fantastičan recept sa nadevom kojem niko ne može da odoli
Recepti 08.01.2017. - 17:04h Autor: recepti.com
Foto: Thinkstock
  • Srednje teško

Sastojci

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 600 g kiselog kupusa-ribanac
  • 650 g suvog dimljenog mesa
  • 1.5 l vode
  • 2.5 dl rasola od kiselog kupusa
  • 2 kašike brašna, 1 kašika mlevene crvene paprike, malo ulja
  • za nadev: 250 g junećeg mlevenog mesa
  • 250 g svinjskog mlevenog mesa
  • 50 g pirinča
  • 50 g dimljene mesnate slanine
  • 1 čen belog luka, 1/2 glavice crvenog luka srednje veličine
  • 1 ljuti feferon
  • 1.5 kašičica soli, 1/2 kašičice suvog biljnog začina, 1/2 kašičice mlevenog bibera, 1 kašika mlevene crvene paprike
  • 1 jaje

Priprema:

 

Priprema sarme do kuvanja traje 30 minuta, a kuvanje 210 minuta. Sa glavice kupusa skidati lagano listove i kod svakog lista stanjiti žilu korena radi lakšeg uvijanja sarmi. Dimljeno suvo meso rezati na manje komade.

 

Priprema nadeva za sarmu: dimljenu slaninu naseckati na sitne kockice. Pirinač propržiti na malo ulja da pobeli. Beli luk sitno iseckati. Crveni luk sitno iseckati i propržiti na malo ulja. Ljuti feferon sitno iseckati. Mlevenom mesu dodati propržen pirinač, propržen luk, iseckani beli luk, iseckan ljuti feferon, iseckanu dimljenu slaninu, so, suvi biljni začin, biber, crvenu mlevenu papriku i jaje i izmešati viljuškom.

 

Na svaki list kiselog kupusa staviti prepunu kašiku nadeva od mlevenog mesa i uviti sarme. Količina sarmi zavisi od veličine listova.

 

Neutrošene listove kiselog kupusa staviti jedan na drugi, pa u kesu i u zamrzivač do sledeće upotrebe. Ostatak glavice kiselog kupusa – unutrašnji deo, možete izrezati za salatu i staviti u kesu i u zamrzivač.

 

U šerpu od 10 litra staviti ulja da pokrije dno, zagrejati, staviti 2 kašike brašna, promešati, pa dodati 1 kašiku crvene mlevene paprike i malo propržiti. Na zapršku staviti kiseli kupus ribanac po celoj površini šerpe. Na ribanac gusto stavljati uvijene sarme i komade suvog dimljenog mesa (rebra, kolenica, kožica od slanine).

 

Dodati 2.5 litra vode i 2.5 dl rasola od kiselog kupusa. Kuvati na lagaoj vatri 3 i po sata, da lagano, jedva primetno krčka.

 

Savet: Kuvani krompir u ljusci je dobar prilog sarmi. Ova sarma je posebnog ukusa.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...