Svima omiljena

Tradicionalna sarma u novom ruhu: Sa ovim dodatkom je još niste probali! (RECEPT)

Ovo ukusno jelo može da postane još zanimljivije uz samo jednu malu izmenu u receptu
Recepti 04.01.2017. - 19:48h Autor: Zadovoljna.hr
Foto: Thinkstock
  • Srednje teško

Sastojci

  • 1 glavica kiselog kupusa i nekoliko listova (za dno i vrh sarmi)
  • 1 kg mešanog mlevenog mesa
  • 1 veća glavica luka
  • 6 čenova belog luka
  • 1 velika šolja ječma
  • peršun
  • so, biber
  • aleva paprika
  • lovorov list

Iako je svako priprema na svoj način, tradicionalni recept za sarmu ima osnovnu bazu koja se sastoji od kiselog kupusa, mlevenog mesa i pirinča. Ali ovo ukusno jelo može da postane još zanimljivije uz samo jednu malu izmenu u receptu. Reč je o ječmu koji u ovoj priči ima ulogu pirinča. Ječam ima puno bogatiji ukus te sarmi može da podari novu i zanimljivu notu. Donosimo provereni recept za malo drugačiju sarmu u kojoj će uživati cela vaša porodica.

 

Priprema:

 

1. U šolju stavite ječam i napunite je toplom vodom te ostavite da stoji dok pripremate meso.
2. U činiju stavite meso, pa dodajte naseckani luk i 3 čena belog luka, pa so, biber, peršun i papriku (sve po ukusu).
3. Potom dodajte i proceđeni ječam, pa sve zajedno dobro izmešajte rukama.
4. U veliki lonac stavite malo ulja ili svinjske masti, pa ga zagrejte na vatri.
5. Dodajte naseckani ostatak belog luka, pa ga kratko propržite i ubacite listove kupusa.
6. Kupus dinstajte oko 15 minuta i dodajte malo bibera i aleve paprike.
7. Pomerite s vatre i krenite da punite lišće kiselog kupusa mesom.
8. Polovinu dinstanog kupusa stavite na dno lonca, a drugu polovinu izvadite i odložite na tanjir.
9. Sarme posložite u lonac, i na kraju na vrh stavite ostatak dinstanog kupusa.
10. Dodajte vode toliko da pokrije sarme i kupus, dodajte i lovor i kuvajte na laganoj vatri 2 do 2,5 sata.

 

Savet: Ječam se "ponaša" isto kao i pirinač pa ovaj recept možete da upotrebite na oba načina. Za bogatiji ukus dodajte slaninu ili komad suvog mesa. Poslužite uz kuvani krumpir, pire ili palentu.

 

Prijatno!

 

Svadbarski kupus: Tradicionalno srpsko jelo koje i stranci obožavaju! (RECEPT)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...