Isplati se izdvojiti malo vremena

Specijalitet sa juga Srbije: Kako da napravite ukusne penjurlije! (RECEPT)

Ovo tradicionalno testo se jednostavno pravi, a ukus je nezaboravan
Recepti 30.09.2016. - 22:44h Autor: recepti.com
Foto: Thinkstock
  • Srednje teško

Sastojci

  • 1 kg mekog brašna tip 400
  • 1 pakovanje svežeg kvasca (40 g)
  • 600 ml mleka
  • 1 kašičica soli
  • 2 jajeta
  • 300 g feta sira (ili drugog, po volji)
  • 100 g otopljenog margarina

Priprema: Kvasac sa jednom kašikom brašna rastopiti u mleku i ostaviti malo da nadođe. Kada je nadošao kvasac dodati ostatak brašna, so, mleko i zamesiti testo. Testo treba da bude kao za kiflice, možda za nijansu mekše. Ostaviti da nadođe oko 40 minuta. Za fil umutiti jaja i dodati izgnječen feta sir.

 

Kada je testo nadošlo, razvući ga oklagijom na debljinu jednog prsta i seći pravougaonike. Puniti svaki pravougaonik filom, uvijati kao rolnu, ali ne zatvarati krajeve. Ređati u margarinom premazan pleh, gde počinje jedan kraj tu nastavljati drugi i tako sve dok ima testa i materijala u krug. Odozgo premazati ostatkom fila i svaku rolnu premazati otopljenim margarinom. Ostaviti još malo da naraste. Peći na 200 C, oko 40 minuta, tj. dok ne porumene.

 

Stari srpski recept za gurabije: Naše bake su ih mesile sa mnogo ljubavi!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...