Obavezan u turšiji

Kako da ukiselite kupus: Recept za početnike!

Neizostavni deo svake zimnice
Recepti 27.09.2016. - 15:13h Autor: Kurir / Gurman
Foto: Thinkstock
  • Srednje teško

Sastojci

  • kupus mešanac (roze)
  • koren šargarepe
  • kuvana cvekla ili ren
  • So

Kupus ostavite da odstoji 2-3 dana. Očistite ga od spoljnih listova i dela korena, pa ga operite. U izvađen koren sipajte so, ređajte glavice u bure s korenom nagore.

 

Između celih glavica kupusa, stavljajte polutke i četvrtine glavica kupusa, koren šargarepe, kuvanu cveklu ili ren. Pritisnite daščicama i kamenom. Nalijte hladnom vodom. Prekrijte čistom krpom ili poklopcem.

 

Pretačite (crevom izvlačite vodu i vraćajte je nazad u bure) u početku dvaput nedeljno, a kasnije jednom nedeljno sve dok se ne ukiseli.

 

Napomena: Za 50 kg kupusa potrebno je oko 800 g soli.

 

Kiseli kupus kao lek: Pomaže pri lečenju čak devet bolesti!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...