Prijatno

3 brze poslastice za sladak vikend: Jeftino i lako za pripremu! (FOTO)

Uživajte u raskošnom ukusu starih dobrih poslastica
Recepti
16:18h Autor:
3 brze poslastice za sladak vikend: Jeftino i lako za pripremu! (FOTO)
Foto: Thinkstock

Zasladite vikend pred vama i počastite sebe, a i svoje najmilije ukusnim poslasticama. U nastavku slede 3 laka, brza i jeftina recepta, a na vama je da se odlučite za neki od njih.

1. Bakin kolač

Takozvani bakin kolač izvrsna je poslastica koja čak može i da bude zamena za doručak ili večeru, zavisi sa čim ga poslužite. Jedan namaz krema ili domaćeg džema uz čašu mleka, i te kako je ukusan predlog. Osim kao obrok, bakin kolač idealan je i kao užina, uz popodnevnu kafu.

Osim prese, sve što vam je potrebno su: 5 jaja, 16 kašika šećera, 25 kašika mleka, 35 kašika ulja, jedan prašak za pecivo i oko 35 ravnih kašika brašna (ukoliko želite tvrđi kolač, stavite koju kašiku više brašna).

Sve sastojke sipate u vanglu i mikserom umutite. Smesa treba da bude gušća od one za palačinke. Po želji ih malo prepecite ili ostavite da budu mekši. Ukusni su i sutradan.

1 pile, 5 različitih jela: Ideje za ručak od ponedeljka do petka! (RECEPTI)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

2. Sutlijaš

Kombinacija mleka, pirinča i cimeta idealna je poslastica za svaki dan. Priprema je vrlo jednostavna i zahteva vrlo malo vremena.

Najpre, u šerpi skuvajte litar mleka. Kada počne da vri, dodajte dve šoljice pirinča opranog u devet voda. Pirinač kuvajte u mleku prvo na jakoj vatri jedno 10 minuta, a zatim na tihoj dok pirinač ne omekša. Tek tada zasladite šećerom i ostavite još malo da se kuva. Kad je gotov, sipajte u posudice, a po želji začiniti vanil šećerom i cimetom.

Ukoliko volite, pirinač možete da kuvate tako da ga ne zaslađujete šećerom, već da ga pospete cimetom i vanil šećerom tek kada bude gotov i nakon što ga sipate u posude.

Takođe, sutlijaš možete da prelijete i nekim voćnim sokom ili svežim bobičastim voćem. Služite ga kada se ohladi.

Trik za najmekše palačinke na svetu: Recept koji uvek uspe!

3. Jogurt kocke sa malinama

Ukoliko volite maline, ovo je prava poslastica za vas.

Sastojci: 4 jaja, jedna i po šolja brašna, šolja šećera, šolja jogurta, pola šolje ulja, pola praška za pecivo, limunova kora, 125 g malina.

Priprema: Penasto umutite žumance sa šećerom. Dodajte jogurt, ulje, brašno sa praškom za pecivo i rendanu koru limuna. Potom zasebno umutite belanca u čvrst šam, pa sjednite sa prethodnom smesom. Premažite tepsiju puterom i pospite brašnom, izlijte smesu, po vrhu stavite maline i pecite oko 25 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Sočni tiramisu: Desert gotov za 15 minuta!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs