Probajte i vi

Utešna torta Najdžele Loson: Čokoladni raj momentalno diže raspoloženje! (RECEPT)

I majstorica kulinarskog šouprograma ima svoje tužne trenutke... tada sprema ovaj kolač-tortu koja popravlja raspoloženje još dok se muti fil...
Recepti
22:30h Autor:
Utešna torta Najdžele Loson: Čokoladni raj momentalno diže raspoloženje! (RECEPT)
Foto: Thinkstock

Sastojci za tortu: 400 g brašna, 350 g žutog šećera, 50 g kakaoa, 2 kašičice praška za pecivo, kašičica sode bikarbone, pola kašičice soli, 3 jajeta, 150 g pavlake, kašičica ekstrakta od vanile, 175 g neslanog putera – istopljenog, pa ohlađenog, 125 ml ulja, 300 ml hladne vode

Priprema: Zagrejte rernu na 180 stepeni. Puterom namažite kalup za tortu. U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U drugoj posudi umutite jaja, pavlaku i vanilu, piše Lisa.rs.

Mikserom u trećoj posudi umutite rastopljeni maslac i ulje. Sjedninite sa sastojcima iz prve posude, mešajući mikserom - najmanjom brzinom. Dodajte sastojke iz druge posude, i mešajte dok se sve ne sjedni, pa potom sipajte u pleh. Ako ste neraspoloženi, sve ovo možete da mešate i ručno. Ja tako najčešće činim, jer me smiruje i veoma mi prija (kaže Najdžela). Pecite kolač 50-55 minuta. Ohladite.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Za glazuru: 175 g tamne čokolade, sa najmanje 70 odsto kakaoa 250 g nesoljenog putera, razmekšalog 275 g šećera u prahu kašičica ekstrakta od vanile

Čokoladu za glazuru istopite u mikrotalasnoj pećnici ili na ringli, tako što ćete manju posudu sa čokoladom da stavite u veću, u kojoj se greje voda. U drugoj posudi umutite puter dok ne bude mekan i kremast, a zatim dodajte šećer u prahu (koji ste prethodno prosejali), pa mešajte sve dok masa ne postane "paperjasta". Prosejavanje šećera mrzite verovatno koliko i sama Najdžela, jer je kuhinja posle toga sva posuta belim prahom, ali morate to da uradite, jer glazura neće biti dovoljno vazdušasta. Zatim nežno dodajte vanilu i čokoladu, i mešajte dok masa ne bude sjajna i glatka. Rasecite ohlađeni kolač i nafilujte sa oko četvrtinom glazure, a ostatak plastičnom lopaticom rasporedite po vrhu i obodima kolača-torte.

Foto: AP / Lionel Cironneau
Foto: AP / Lionel Cironneau
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs