Odličan izbor za ručak

Vinogradarska sarma, legendarno srpsko jelo: Tradiconalni župski specijalitet! (RECEPT)

Ovo jelo se priprema u Aleksandrovcu i čitavoj Župi, prelepom predelu srpskog vinarstva i vinogradarstva
Recepti 26.06.2016. - 18:09h Autor: srbijuvolimo.rs
Foto: Profimedia
  • 120 minuta
  • Srednje teško

Sastojci

  • 40 listova vinove loze
  • 500 g mešanog mlevenog mesa (svinjsko i goveđe, teleće ili jagnjeće)
  • 2-3 glavice crnog luka
  • šolja pirinča
  • 1 jaje
  • peršun
  • so, biber
  • kašika brašna
  • malo ulja
  • malo mlevene paprike

1. Iseckati luk i propržiti na ulju. Dodajte meso i pržite dok ne dobije lepu boju, začinite solju i biberom po ukusu, pa dodajte peršun, pirinač i jaje. Dobro izmešajte.

 

2. Vinove listove dobro očistiti od peteljki, pa skuvati u slanoj, ključaloj vodi. Kad listovi omekšaju, znači da su kuvani. Ostaviti ih da se iscede, pa ih isprati hladnom vodom.

 

3.Pripremljeni fila sa mesom stavljati na vinove listove i uvijati sarme. Savijate što čvršće, tako da ne mogu da se raspadnu, a ređajte ih u šerpi što bliže jednu drugoj. Prelijte toplom vodom i stavite da se kuva na tihoj vatri. Do kraja kuvanja, voda treba da ispari.

 

4. Pred kraj kuvanja dodajte zapršku napravljenu od brašna, ulja i malo mlevene paprike. Kuvajte još malo, pa prebacite u rernu da se zapeče. Služite tople sarme uz kiselo mleko ili pavlaku.

 

Sirotinjska jela koja smo obožavali: Najlepše iz bakine kuhinje! (RECEPTI)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs