Prste da poližete

Svadbarski kupus: Tradicionalno srpsko jelo koje i stranci obožavaju! (RECEPT)

U ovo srpsko jelo se za čas zaljubi svaki stranac koji ga proba
Recepti 13.02.2016. - 22:22h Autor: opanak.rs
Foto: Shutterstock
  • Srednje teško

Sastojci

  • 2 velike glavice kiselog kupusa
  • 2 svinjska papka
  • 1 svinjsko uvo
  • 250 gr dimljene slanine
  • 250 gr suvih rebara
  • oko 1 kg goveđeg mesa
  • 2 velike glavice crnog luka
  • 5 manjih crvenih paprika
  • začini: veza peršuna, list celera, biber i biber u zrnu

Svadbarski kupus popularno je jelo kako kod Srba tako i kod stranaca koji dođu da posete našu zemlju. Svadbarski kupus ima dugu tradiciju spremanja u zemljanom loncu, ali ga bez problema možete pripremiti i na šporetu.

 

Priprema: Kupus dobro operite, odstranite koren i glavice isecite na sitnije komade. Meso isecite na krupne komade. Luk isecite na sitne kockice, papriku na kolutove. Listove peršuna i celera, takođe, usitnite. Zatim ređajte u lonac (najbolje bi bilo da imate zemljani): red kupusa, red mesa, red iseckanog povrća, i red svih začina. Postupak ređanja ponavljajte dok vam se ne istroše svi sastojci. Na kraju sve prekrijte listovima kupusa. Nalijte vodu do pola lonca i stavite sve da se krčka, najpre na jakoj vatri, sok ne proključa, a zatim smanjite na blagu vatru, stavite poklopac na pola lonca i sve krčkajte oko 3 sata.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...