Ukusi detinjstva

Vojvođanska štrudla s makom: Ponos svake prave domaćice! (RECEPT)

Tradicionalni slatkiš obradovaće celu vašu porodicu, a može da se pravi i u posnoj varijanti
Recepti 01.02.2016. - 20:49h Autor: opanak.rs
Foto: Profimedia
  • Srednje teško

Sastojci

  • 1 kg brašna
  • 150 g kristal šećera
  • 4 žumanceta
  • 7 dl mleka
  • kockica kvasca
  • 150 g masti ili margarina
  • Za nadev:
  • 600 g maka
  • 500 ml mleka
  • 400 g šećera

1. Razmutite kvasac sa malo šećera, brašna i mlakom vodom i ostavite ga na toplo mesto da se kvasac podigne. U prosejano brašno dodajte rastopljen margarin ili mast, šećer, žumanca i malo soli (po želji možete dodati i malo narendane limunove ili pomorandžine kore ili orahe), dodajte kvasac i umesite testo.

 

2. Prekrijte ga krpom i ostavite da naraste. Kada testo naraste, podelite ga na pola ili na tri dela, a zatim svaki deo razvijte oklagijom. Pre nego što testo razvijete, skuvajte nadev.

 

3. Mak skuvajte sa mlekom, pa pomešajte se šećerom (po želji u nadev možete dodati i suvo grožđe ili sitno seckane orahe). Razvijeno testo premažite tanko margarinom, a zatim nadevom, savijte u štrudlu i ostavite oko 15 minuta da "kisne".

 

4. Štrudlu stavite u podmazan pleh, premažite belancem i pecite sat vremena na temperaturi od 220°C. Na kraju pečenja, dok je jos vruća, pospite je šećerom u prahu.

 

Napomena: Ukoliko želite posnu varijantu, žumanca izbacite, ne premazujte belancem, a mleko zamenite vodom i ne brinite - ukus će i dalje biti sjajan!

 

Umesite mekike pune fila: Nežne, mirisne i beskrajno ukusne! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...