Osvojiće vas ukusom

Bakina štrudla

Mekana poslastica koja podseća na detinjstvo i miris bakine kuhinje
Recepti
20:22h
Bakina štrudla
Foto: Thinkstock
  • 60 minuta
  • Srednje teško

Sastojci

  • 1250 ml mleka
  • 25 g kvasca
  • 60 g maslaca + 1 kašika
  • 1,5 kašika šećera
  • 3 žumanca
  • na vrh noža soli
  • 1 kg brašna
  • rendana kora limuna
  • 500 g mlevenog maka
  • šećer po ukusu

1. Razmutite kvasac sa malo šećera, mleka i brašna. Kad nadođe,umutite u posudi 2 zumanca sa kašikom šećera, dodajte rastopljen maslac, malo soli i kvasac. Sipajte 750 ml mlakog mleka i dodajte brašno stalno mešajući dok ne dobijete testo koje se ne lepi za prste. Ostavite da naraste.

2. U posudi zagrejte kašiku maslaca, sipajte mleveni mak, propržite i u njega sipajte 500 ml mleka. Po želji dodajte i 2 kašike suvog grožđa, pa kratko prokuvajte uz stalno mešanje. Zasladite po ukusu.

3. Testo podelite na dva dela. Jos jednom razmesite, pa svaki deo rastanjite na centimetar i po, premazati maslacem, pa nadevom od maka i zaviti u rolne. Deo kore koji se uvija na kraju ostavite nenamazan. Obe rolne stavite u podmazanu tepsiju i ostavite još pola sata da narastu.

4. Premažite žumancetom i pecite dok ne porumeni. Pečeno prohladiti, seći i posuti šećerom u prahu.

Krofne po bakinom receptu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs