Neodoljivo

6 ukusnih jela sa jajima: Omleti, rolnice, pite i piroške! (FOTO)

Jaja su jedna od najzdravijih namirnica, zato požurite i pripremite ukusni obrok
Recepti
20:58h Autor:
6 ukusnih jela sa jajima: Omleti, rolnice, pite i piroške! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Zbog svoje velike hranljive vrednosti, jaja imaju široku primenu u kulinarstvu. Visok sadržaj proteina i holina svrstava jaja zajedno sa mesom unutar piramide ishrane, jer sadrže gotovo sve hranljive materije koje su potrebne čoveku.

Belančevine iz jaja spadaju u najvrednije, jer se lako vare, pa služe kao standard za merenje kvaliteta proteina u drugim namirnicama.

Osim toga, veoma su ukusna, pa se koriste za pripremu najraznovrsnijih jela. Ona su najzdraviji, najhranljiviji doručak, sportisti ih piju živa... Čak se i ljuska može iskoristiti na neverovatne načine, a kako, saznajte OVDE.

Zbog svega toga, donosimo vam 6 neobičnih načina da pripremite ukusni obrok sa jajima! Kako izgledom, tako i ukusom, ova jela zadovoljiće čak i one najprobirljivije, zato pravac po jaja i pripremite neko od jela prema sledećim receptima!

1. Pita od jaja sa povrćem

Nikad brže do zdravog doručka! Razbijte 4 jajeta, umutite viljuškom, posolite, dodajte seckane krastavčiće, kašičicu ajvara, po želji još neko seckano povrće, sjedinite i sipajte u tiganj sa zagrejanim maslinovim uljem. Ispecite, secite na trouglove i poslužite uz jogurt ili kiselo mleko.

Mnogo živih jaja, malo muškaraca - Najstarija žena Evrope otkrila tajnu dogovečnosti! (FOTO)

2. Jaje u hlebu

Standardni obrok na nestandardni način! Ovaj simpatični obrok sprema se vrlo jednostavno, a sve što vam je potrebno jesu jaje i parče hleba. Izdubite sredinu hleba, stavite u zagrejan tiganj, pa i rupu sipajte jaje i ispržite. Za malo drugačiji ukus, pospite hleb sa jajetom rendanim kačkavaljem i origanom, a poslužite uz svežu salatu.

6 recepata za poslastice sa bananama - Dezerti kojima nećete moći da kažete Ne! (FOTO)

3. Kajgana - piroška

Oduševite vaše najmilije neobičnim, ukusnim obrokom! Razbijte 3 jajeta, umutite viljuškom, posolite po želji, i izlijte u zagrejan tiganj. Neka se malo zapeče, ne više od 30 sekundi, pa u omlet dodajte polutke čeri paradajza i parčiće šunke ili pilećeg mesa. Dopecite, izvadite na tanjir, pospite seckanim peršunom, presavijte kao na fotografiji i poslužite iuz svež paradajz.

6 recepata za jela sa spanaćem - Kralj magnezijuma i gvožđa u neodoljivim specijalitetima! (FOTO)

4. Grčki omlet

Poslastica za celu porodicu! Umutite 10 jaja, dodajte kašiku seckanog peršuna i posolite po ukusu. Zagrejte dve kašike maslinovog ulja na tiganju, propržite glavicu sitno seckanog crnog luka, dodajte nekoliko maslina bez koštica i 3 paradajza sečenih na kriške. Smanjite temperaturu i dodajte smesu sa jajima. Kada su na pola pečena, dodajte 100 g izmrvljenog feta sira. Mešajte kao kad pripremate kajganu i dobro ispržite. Uživajte u grčkom omletu!

4 glavne greške u pripremi jaja - Važan je i izbor posuđa!

5. Omlet rolnice za dvoje

Razbijte 4 jaja u činiji, dodajte kašiku soja sosa i 2 kašike vode, pa izmutite žicom ili viljuškom. Dodajte pola paprike seckane na kockice i ostavite sa strane. Zagrejte pola kašike ulja u malom teflonskom tiganju na srednjoj temperaturi. Sipajte pola količine smese od jaja da se rasporedi po dnu tiganja, pa pržite dok se ne stegne. Pažljivo prebacite iz tiganja na tanjir i držite na toplom. Ponovite postupak s ostatkom smese.

Prebacite omlete na dasku, pa po sredini pospite po 50 g feta sira i po malo mladog luka. Urolajte kao palačinku, pa oba omleta presecite napola po širini i poslužite.

3 brza, ukusna i jeftina jela za najlepši porodični ručak! (FOTO)

6. Punjena jaja sa dva fila

Zašto bi vaše predjelo ličilo na sva ostala? Napravite punjena jaja sa dva ukusna fila - od bibera i avokada!

Za nadev sa biberom očistite 6 kuvanih jaja i prepolovite ih po dužini. Izvadite žumanca, izgnječite ih viljuškom i pomešajte sa 2 kašike majoneza, 60 g putera, malo soli i kašikom konjaka. Izmrvite polovinu zrna bibera i umešajte u masu. Krem sipajte u špric sa zvezdastim otvorom, pa napunite jaja. Dekorišite jaja zrnima bibera.

Za fil sa avokadom očistite preostalih 6 jaja i prepolovite ih uzduž. Izvadite žumanca, izdrobite ih viljuškom i pomešajte sa 3 kašike krem sira, kašičicom karija u prahu, 2 kašike musa od avokada, kašikom limunovog soka i kašikom mleka. Krem sipajte u špric i napunite jaja. Ukrasite avokadom.

Proverite da li je jaje sveže - Tri jednostavna testa!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs