Oduševiće vas

Obogatite posnu trpezu: 5 malo drugačijih recepata za ukusna i dekorativna predjela! (FOTO)

Na vašoj trpezi ne moraju biti samo obična posna jela na koja smo navikli i koja su nam pomalo i dosadila - oduševite goste i ukućane inovativnim jelima
Recepti
20:46h Autor:
Obogatite posnu trpezu: 5 malo drugačijih recepata za ukusna i dekorativna predjela! (FOTO)
Foto: Thinkstock

Vreme je velikog božićnog posta i posnih slava, a najčešće pitanje svih domaćica jeste šta spremati, a da bude ukusno, hranljivo i, po mogućstvu, inovativno. Tačno je da postoji veći izbor mrsnih jela u odnosu na posnu trpezu, ali vaša ne mora da bude takva!

Kako veliki božićni post utiče na zdravlje, saznajte OVDE - Šta jesti i na koji način pripremati hranu!

Zaboravite na standardna posna jela poput obične krompir salate, ribljih fileta i pržene ribe, koja su nam pomalo već i dosadila - pripremite ovih 5 ukusnih, ali i vrlo dekorativnih predjela, koja će zadovoljiti ukus čak i onih najizbirljivijih.

1. Salata sa tunjevinom i povrćem

Skuvajte 400 g krompira, 300 gr graška i 250 gr boranije. Tokom kuvanja dodajte malo vegete i posolite po ukusu. Ocedite bareno povrće, a krompir isecite na komade. Sipajte u veliku posudu, pa dodajte dve konzerve tunjevine i izmešajte. Sipajte u činije za služenje i ukrasite seckanim peršunom i bosiljkom.

10 zanimljivih recepata za jela sa kestenjem, preuzmite OVDE.

2. Kanapei sa lososom

Ispecite 250 grama lososa, a za to vreme napravite fil: Skuvajte 200 gr karfiola. Propržite glavicu seckanog crnog luka na malo maslinovog ulja, a za to vreme urendajte 3 veća kisela krastavca. Sve zajedno ispasirajte, pa ako želite dodajte malo soli i bibera.

Baget hleb isecite na tanke kriške, po želji skinite koricu, stavite kašiku fila, a odozgo nekoliko komadića pečenog lososa. Ukrasite grančicama bosiljka i oduševite sve goste ovim dekorativnim i ukusnim zalogajima!

Losos vas štiti od raka dojke! Više možete pročitati OVDE.

3. Štrudla od pečuraka

Zamesite testo od 500 gr brašna, 50 gr šećera, malo soli, 100 gr rastopljenog margarina, 30 gr kvasca i 300 ml mlake vode. Testo treba da bude glatko pod rukom, ako se lepi dodajte još malo brašna. 300 g pečuraka propržite, iseckajte (ne previše sitno), skuvajte 3-4 krompira, izrendajte i izmešajte sa pečurkama. Testo razdvojite na dva dela i rastanjite dve kore. Premažite svaku sa malo rastopljenog margarina ili ulja, pa nafilujte i urolajte. Odozgo još malo premažite i pospite susamom. Pecite oko 30-40 minuta na 200 stepeni.

Dovedite liniju do savršenstva - OVDE preuzmite jelovnik dijete sa pečurkama!

4. Salata sa ribom i susamom

Skuvajte 300 g ribe po želji, očistite od kostiju i izmrvite rukama. Skuvajte 3 šargarepe i 4 krompira. U činiji izmešajte ribu, seckanu šargarepu i izrendan kropir i dodajte 3-4 seckana kisela krastavca, pa sve sjedinite sa oko 350 gr posnog majoneza. 200 g susama ispržite na suvom tiganju, pa dodajte u salatu, dobro izmešajte i uživajte u hrskavom ukusu!

10 recepata za izvrsna jela sa bundevom, preuzmite OVDE - Na jesenjoj trpezi svake domaćice!

5. Pašteta od tunjevine

Manju glavicu crnog luka sitno iseckajte, pomešajte sa 100 g margarina i malo senfa. Posolite i pobiberite po ukusu, pa dodajte 300 gr tunjevine. Sve zajedno pasirajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Na kraju možete dodati i malo limunovog soka. Sipajte u činijice za služenje i ukrasite sa malo seckanog peršuna.

OVDE preuzmite 10 recepata za ukusne, slane mafine - Nećete im odoleti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs