Napitak

Koliko kafe zapravo ima u instant kafi: Štetnost koja se ne dovodi u pitanje!

Svakodnevno koristimo ovaj napitak a nikada se nismo zapitali šta on sadrži u sebi i da li nam stvarno daje potrebnu dozu kofeina
Fitnes & Nutricija
10:38h
Koliko kafe zapravo ima u instant kafi: Štetnost koja se ne dovodi u pitanje!
Foto: Shutterstok

Svi znamo da prekomerno konzumiranje kafe može izazvati simptome psihofizičke zavisnosti i nepoželjne učinke na zdravlje.

Mada, obična "turska" kafa ima i niz prednosti. Bogata je mineralima, prvenstveno manganom i magnezijumom, te B3 vitaminom, ima jaka antioksidativna svojstva te doprinosi zdravlju moždanih ćelija, štiti od ateroskleroze i nekoliko vrsta karcinoma.

Za instant napitke to ne možemo tvrditi. Sadržaj zrna kafe u njima je minimalan, a korišćeno zrno lošijeg je kvaliteta jer se većina pozitivnih svojstava gubi tokom termičke obrade.

Vaša omiljena kafa otkriva kakva ste ličnost, više možete da vidite OVDE.

Pri odabiru kafe treba uzeti u obzir da je glavni sastojak ovih napitaka šećer, koji u kombinaciji sa biljnom masti, glukoznim sirupom, aromom i ostalim dodacima daje privlačan ukus.

Hidrogenizovana biljna mast može biti izvor štetnih transmasnih kiselina, a polifosfati koji su regulatori kiselosti imaju loš uticaj na zdravlje kostiju.

Kofein, alkaloid koji uzrokuje budnost, nalazi se u većoj koncentraciji u instant, nego u običnoj kafi. Nije preporučljivo da dnevni unos kofeina prelazi 300 miligrama, a šoljica instant kafe ima pribilžno 100 miligrama kofeina.

Instant kafa može uzrokovati i prekomerno izlučivanje kiseline.

Kafa od 8h do 9h ujutru nije dobra ideja a zašto pročitajte OVDE.

Neskafe ima najmanje kafe, samo devet odsto. Uz prirodne regulatore kiselosti, natrijumove soli limunske kiseline, sadrži i fosfate, a česta konzumacija se ne preporučuje. Prirodno sredstvo protiv zgrudnjavanja. Nije naveden udeo šećera.

U Jakobsu je najviše kafe. Najviši udeo kafe, 17 odsto, a najmanje šećera 38 odsto. Uz glukozni sirup, ima i veštačke zaslađivače, aspartam te acesulfam K, koji su decenijama predmet rasprava zbog sumnji u kancerogenost. Ne piše koliko je šećera. Sadrži samo kalijumove fosfate kao regulatore kiselosti. Ima kvalitetno karotensko bojilo, prirodne emulgatore i sredstvo protiv zgrudnjavanja. Ima samo 14 odsto kafe.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs