Ukusno jelo

Posna sarma

Na trpezi svake domaćice za Badnji dan nezaobilazna je posna sarma
Recepti
14:12h Autor:
Posna sarma
Foto: Shutterstock
  • 45 minuta
  • Srednje teško

Sastojci

  • veća glavica kiselog ili slatkog kupusa
  • 100 g seckanih oraha
  • 1 krompir
  • manja glavica luka
  • glavica belog luka
  • kašičica ljute tucane paprike
  • 1/2 kašičice bibera
  • kašičica morske soli
  • 2 kašike hladno ceđenog ulja
  • 2 dl paradajz soka
  • 2 dl vode
  • 100 g skuvanog integralnog pirinča
  • 100 g sojinih mrvica (ljuspice)
  • 2-3 lista lovora
  • 3 šargarepe srednje veličine
  • 1 veći koren paškanata
  • 1 veći koren peršuna
  • veza peršuna
  • 1 srednji celer

Priprema

1. Blago zagrejte ulje i dodajte iseckane crni i beli luk i malo vode. Izdinstajte. Kad je luk do pola gotov, dodajte šargarepu, celer, paškanat i koren peršuna isečene na kockice i dinstajte oko 7 minuta, a zatim dodajte začine i kuvajte još nekoliko minuta. Skinite s vatre i dodajte na kockice iseckan krompir, pirinač, sojine ljuspice (prethodno potopljene u vrelu vodu s nekoliko listova lovora). Vodu procedite i dodajte seckan peršunov list, orahe i dve kašike paradajz soka.

2. Sve dobro izmešajte i punite listove kupusa, zelja ili vinove loze, koje je potrebno prethodno obariti u vreloj vodi, tek koliko da omekšaju. Sarmice se uvijaju tako što se na koren lista stavi jedna do jedna i po kašika nadeva za srednje listove, a dve do dve i po kašike za velike, i uvije dok ima lista. Krajeve lista koji ostanu sa strane ušuškajte ka unutra. Poređajte sarmice u šerpu i nalijte rastvorom vode i paradajz soka. Kada su skuvane, pažljivo premestite u zemljani ili vatrostalni sud i zapecite u rerni oko 20 minuta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs