Šokantno

3 čaše mleka dnevno povećavaju rizik od prerane smrti

Naši rezultati stavljaju pod znak pitanja ispravnost preporuka da se pije što više mleka kako bi se sprečila krhkost preloma kostiju, objašnjava vodeći istraživač profesor Karl Mičelson
Medicina
03:14h Autor:
3 čaše mleka dnevno povećavaju rizik od prerane smrti
Foto: Shutterstock

Konzumiranje nekoliko čaša mleka dnevno ne može da smanji šansu za lomljenje kostiju, ali najnovije istraživanje je pokazalo da zato može da poveća rizik od prerane smrti.

Istraživači strahuju da su velike količine laktoze i galaktoze koje se nalaze u mleku, zapravo krivci za to, prenosi express.co.uk.

Ovi šećeri mogu da povećaju nivo oksidativnog stresa i hroničnih upala u telu - i stres i upale su česti uzroci najgorih bolesti.

Istraživanje je sprovedeno na odseku hiruških nauka na Uppsala Univerzitetu u Švedskoj.

OVDE saznajte kako da napravite bademovo mleko.

"Naši rezultati stavljaju pod znak pitanja ispravnost preporuka da se pije što više mleka kako bi se sprečila krhkost preloma kostiju", objašnjava vodeći istraživač profesor Karl Mičelson.

Profesorka Meri Skuling, sa Univerziteta u Njujorku, istakla je da novi podaci svakako podižu nivo straha u vezi sa potencijalnom štetnosti mleka, prenosi express.co.uk.

Istraživanje objavljno u medicinskom časopisu BMJ, osvrnulo se na način života i režim ishrane dve velike grupe žena i muškaraca tokom niz godina.

Četiri faktora određuju vaš životni vek - OVDE saznajte kako da izbegnete preranu smrt.

Kod žena, nije bilo nikakvog smanjena rizika od preloma i pored većeg unosa mleka, pokazala je studija. Ali, kod onih koje su pile više od tri čaše mleka dnevno, rizik od prerane smrti bio je povećan.

Kod muškaraca, takođe je postojao rizik od prevremene smrti, ali znatno manje izražen nego kod žena.

Na kraju, istraživači su zaključili da njihovo istraživanje može da ukaže na vezu između mleka i rizika od prerane smrti, ali ne mogu da dokažu uzrok i posledice.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs