Probajte

Špikovana svinjetina u sosu

Idealno jelo za svečane prilike ili nedeljni ručak sa porodicom
Recepti 09.11.2014. - 16:00h Autor: lisa.rs
Foto: Thinkstock
  • 150 minuta
  • Srednje teško

Sastojci

  • 1500g svinjskog buta
  • 150g pančete
  • 3 veće šargarepe
  • 5 većih kiselih krastavčića
  • 150ml vode
  • 100ml crnog vina
  • so, biber, bosiljak, čili papričica
  • po želji nekoliko seckanih suvih šljiva

1. Šargarepu, pančetu i krastavčiće isecite na deblje štapiće. Pomoću oštrog noža na jednoj strani mesa napravite što dublje džepove, i u njih naizmenično ugurajte štapiće šargarepe, pančete i kiselih krastavaca. Isto ponovite i sa suprotnom stranom mesa, kako biste dobili lepši presek pri kasnijem sečenju mesa na režnjeve. Eventualne ostatke šargarepe, krastavaca i pančete odložite na drugo meso, biće vam potrebni kasnije.

 

2. Tako špikovano meso dobro posolite i ostavite da odstoji, najbolje preko noći. Zatim ga ispržite sa svih strana na vrlo vrućem ulju, da se zatvore pore i da meso bude sočnije. Prebacite ga u pleh i prelijte uljem na kojem se pržilo. Oko mesa stavite ostatke šargarepe, krastavaca i pancete, dolijte još malo vode, pokrijte aluminijumskom folijom i pecite na 200 stepeni oko sat vremena.

 

3. Tad skinite foliju i pecite još 20-ak minuta, da se uhvati korica. Pečeno povrće i pančetu propasirajte ili izmiksujte u blenderu pa ga, zajedno sa saftom koji je meso pustilo prilikom pečenja, stavite na laganu vatru.

 

4. Dodajte sitno seckan beli luk, pustite da lagano proključa i po želji dodajte suve šljive. Dolijte vodu i začinite po ukusu.

 

5. Kuvajte dok začini ne puste aromu. Dolijte crno vino i pustite da se kuva dok alkohol ne ispari. Meso isecite na režnjeve i dodajte ga u sos, pa sve zajedno kuvajte još 5 minuta.

 

6. Poslužite uz knedle, njoke ili kuvani krompir kao prilog.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...