sve od testa

5 VRSTA TESTA KOJE SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA DA UMESI: Kad savladate ove recepte - kuvanje postaje šala

Svaka žena voli da napravi nešto lepo i ukusno za svoju porodicu. Uz svaki obrok ide nešto što je napravljeno od testa, tako da ćemo sa vama podeliti nekoliko klasičnih recepata.

Recepti
Autor:
5 VRSTA TESTA KOJE SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA DA UMESI: Kad savladate ove recepte - kuvanje postaje šala
Kako se pravi osnovno testo?, Foto: Shutterstock

LEPINJE

Potrebno je:

- 400 ml. vode - 600 - 700 gr. brašna - 1 kašika solimalo soli - 1/2 kockice kvasca - kim, susa, krupna so

Priprema:

Kvasac rastopiti u mlakoj vodi dodati šećer i brašno i na kraju so. Umesiti srednje tvrdo testo i dobro izraditi u glatko testo.

Okriti da malo poraste, pa preraditi testo i podeliti na 4 dela u kuglice, izraditi testo pa rukama razvući svaku kuglicu veličinu tanjira.

Posuti tepsiju brašnom pa rasporediti lepinje. Pokriti ih da malo poraste, pa malo ispritiskati ivice a zatim na svakoj lepinji uraditi mrežice tupom stranom noža.

Namazati belancetom, posuti kimom, malo susamom i malo krupne soli. Peći na 200 stepeni C oko 15 min.

GIBANICA GUŽVARA

Potrebno je:

- 1/2 kg kora tanjih

- 200 gr sira

- 3 jaja

- 100 ml mleka

- 200 ml. jogurta

- 50 ml ulja

- 2 kašike kisele pavlake

- 1/2 praška za pecivo

Priprema:

Izdrobiti sir dodati jogurt, mleko pavlaku ulje, prašak za pecivo i umućena jaja. Sve dobro izjednačiti. Pleh 30×20 dobro podmazati.

Na dno staviti koru i dobro je pritisnuti uz ivice pleha.

Drugu koru raširiti i zgužvati i umočiti u nadev i stavljati na dno.

Redjati jednu do druge, pa opet odozgo još jedan red. Pokriti korom i ušuškati. Ako ostane malo nadeva poprskati zadnju koru i malo isprskati uljem.

Peći na 200 stepeni C oko 50-100 min. zavisi od rerne.

DOMAĆI HRSKAVI HLEB

Potrebno je: - 400 gr brašna - 270 ml mlake vode - 20 gr kvasca - malo soli Priprema:

Kvasac rastopiti u mlakoj vodi, dodati brašno i soli i zamesiti glatko testo. Ostaviti pokriveno da nadodje pola sata. Premesiti pa ponoviti postupak. Sto pobrašnjiviti, pa malo premesiti testo, i oblikovati loptu. Obilno pobrašnjiviti testo i pokriti loptu od testa da malo poraste.

Rernu uključiti na 250 stepeni C pa staviti tepsiju praznu u rernu ( ja sam djuveč sa poklopcem) Kad testo nadodje , tepsiju vruću izvaditi iz rerne i prebaciti nadošlo testo u pleh.

Nožem zarezati hleb po sredini... Pokriti ga poklopcem i staviti u rernu.

Posle 20 min kad hleb naraste i udari u poklopac skinuti poklopac i peći hleb još 30 min a rernu smanjiti na 200 stepeni C...Eto to je tajna kako dobiti ovaj prelep domaći hleb.

ŠTRUDLA SA ORASIMA I MAKOM

Potrebno za testo:

- Kocka kvasca - 3 žumanca - 1 jogurt - 200 ml. toplog mleka - korica limuna

- 50 ml. ulja - kašičica šećera - 800 gr brašna

Fil:

- 200 gr. mlevenog maka - 200 gr mlevenih oraha - malo vrelog mleka da poparimo mak i orahe - 200 gr šećera

Priprema: Rastopimo kocku kvasca u malo tople vode ili mleka i dodamo kašičicu šećera. U činiju umutimo žumanca dodamo kašiku šećera, pa uspeno rastvoren kvasac. Dodamo mleko, jogurt ulje, pola brašna malo umutimo varjačom pa dodamo malo soli. Dodajemo ostatak brašna i mešamo da dobijemo glatko testo malo mekše nego za hleb. Pokrijemo folijom i krpom i ostavimo na toplom da nam naraste. Za to vreme sameljemo mak i orahe i dodamo šećer poparimo sa malo mleka.

Testo premesimo pa nam još jednom naraste. Kad je i drugi put naraslo istresemo ga na malo pobrašnjen sto, umesimo i podelimo na dva dela. Razvijemo oklagijom u pravougaonik pa dodamo mak i lepo razvučemo. Uvijemo u rolat (štrudlu) i stavimo u podmazan pleh koji možete obložiti papirom. Tako uradite i sa drugom jufkicom nju namažete orasima i uvijete. Pokrijete folijom i krpom i ostavite da raste. Rernu uključite na 200 stepeni C pa stavite naraslu štrudlu. Posle deset minuta smanjite na 180 i ako je zarumenela pokrijete folijom. Pečete tačno 50 min na 180 stepeni. Štrudlu izvadite kad je pečena i kad se ohladi sečete i sladite se.

KIFLICE

Potrebno je:

- 300 ml mleka

- 20 gr svežeg kvasca

- 550-600 gr brašna

- 1 kašičica šećera

- malo soli

- 2 jaja

- 30 ml ulja maslinovog

- 60 gr maslaca

- 160 gr sira

Priprema:

U malo mlakog mleka razmrviti kvasac, pa dodati kaščicu šećera i ostaviti da nadodje. U činiju sipati ostatak mlakog mleka dodati kvasac, 1 jaje , ulje, brašno so pa zamesiti glatko mekše testo.

Testo podeliti na 4 loptice. Svaku lopticu razviti u krug i premazati maslacom pa je prekriti drugom pa je premazati, pa trećom premazati i četvrtom koju ne mažemo.

Pokriti 10 min. Razviti što tanje i iseći na 12 trouglova . Premazati svaki trougao maslacom staviti fil od sira u koji ste stavili belance i uviti kiflice.

Pokriti da odmori 15 min pa premazati žumancetim i posuti susamom .Peći na 180 stepeni C oko 35 min da porumene.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs