Damsko piće

RACEPT ZA LIKER OD KAJSIJA: Nema jednostavnije pripreme od ove

Damsko piće, koje pokreće sve razgovore.

Recepti
12:14h Autor:
RACEPT ZA LIKER OD KAJSIJA: Nema jednostavnije pripreme od ove
Kako se pravi liker od kajsije?, Foto: Profimedia / Ilustracija

Nekada je bilo nezamislivo da bogatija kuća nema voćne likere. Pa, pošto je sezona voća, predlažemo da sladak napitak napravite od kajsija.

SASTOJCI:

1. kajsije očišćene -1 kg

2. šećer - 850 g

3. rakija - 850 ml

4. koštice kajsije - 8

5. šipka vanile - 1/2

6. karanfilić - 2

KAKO PRIPREMITI:

Raznih likera ima i od raznih sorti voća. Liker od kajsije se izdvaja svojom suptilnom notom. Nije popularan kao liker od oraščeta i višnje ali je jednako ako ne bolji od mnogih.

Ovo je recept još od moje prabake i ima neverovatan šmek koji ćete zavoleti. Potrebno je kilogram kajsija jako sitnih bukvalno kao veći orah recimo. To je dosta bitno jer te kajsije imaju prelep miris i ukus. Kilogram očišćenih raspolutite. Naravno vodite računa da su neprskane jer se ne ljušte.

Očistite 8 koštica od kajsija. Tegla treba da vam bude veća jer se mućka s vremena na vreme tako da gledajte da bude napunjena do pola.

Dno tegle pospite delom šećera pa dodajte dva karanfilića i šipku vanile. Poređajte kajsije deo pa stavite 3 semenke. Pa opet šećer, pa kajsije , pa semenke i tako dok ne utrošite.Prelijte preko rakiju. Da vas ne zbuni šećer će da padne na dno, bar deo. Što se tiče rakije gledajte da rakija bude bela, šljiva ili loza. I da ne bude meka.

Zatvorite dobro čistim novim poklopcem pa stavite na prozor direktno na sunce 30 dana. Na svakih 5 dana promućkajte zbog šećera da se lakše rastopi. Posle 30 dana dobro promešajte drvenom varjačom da kajsije otpuste još malo soka, pa procedite kroz duplu gazu dva puta. Stavite u staklenu flašu i zatvorite pampurom od plute.

A kajsije iskoristite za neke kolače. Ja ih iskreno volim u čokoladnim bombonama. Mogu i da se zamrznu.

PRIJATNO I ŽIVELI!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs