P-R-E-U-K-U-S-N-O

ZAPEČENI SELJAČKI KROMPIR SA SLANINOM I KAJMAKOM: Starinski recept iz srca Šumadije!

Krompir je jedno od onih jela koje, kako god da ga spremite, većina ukućana ga rado jede. Kad je u kombinaciji sa kajmakom i slaninom to je dobitna kombinacija

Recepti
Autor:
ZAPEČENI SELJAČKI KROMPIR SA SLANINOM I KAJMAKOM: Starinski recept iz srca Šumadije!
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • krompira koliko vam treba
  • svinjska mast ili puter
  • par režnjeva slanine
  • malo limunovog soka
  • malo kajmaka
  • čen-dva belog luka
  • seckani sveži peršun
  • so

Priprema:

Krompir stavite da se kuva i pustite da vri nešto manje od 10 minuta. Ako je mlad, dosta mu je i 5 minuta.

Pleh u kojem ćete peći podmažite obilno mašću ili puterom.

Ne preporučuje se jedino ulje, iako maslinovo može da dođe u obzir.

Krompiriće posolite, veće rasecite na dva dela, poslažite u pleh i pokrijte svaki komadićem slanine.

Stavite u rernu zagrejanu na 250. Koliko će vam vremena trebati zavisi od veličine krompira, ali ćete nepogrešivo shvatiti da je gotov po smeđoj korici.

Negde pred kraj pečenja izvadite ga iz rerne i pospite jako sitno seckanim belim lukom.

Kada i luk pusti malo mirisa, izvadite pleh, iscedite malo limunovog soka i pospite peršunom.

Kajmakom prelijte krompirić tek kada ga servirate.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs