petrovski post

JELOVNIK ZA PRVU NEDELJU PETROVSKOG POSTA: 7 najlepših jela od ribe i povrća! (RECEPT)

JELOVNIK ZA DANE POSTA: 5 najleppših jela od ribe i povrća! (RECEPT)

Recepti
13:55h Autor:
JELOVNIK ZA PRVU NEDELJU PETROVSKOG POSTA: 7 najlepših jela od ribe i povrća! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Petrovdanski post počinje danas, odnosno 20. juna 2022. godine. Naziva se još i Petrovski post, a praktikuje se sve do Petrovdana koji se obeležava 12. jula - praznika koji je posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu.

Ovaj post je najKraći od svih, pa vam neće biti veliki izazov da izdržite do samog kraja.

ukoliko vam manja ideja za pripremu obroka, ne brinite. Mi smo pronašli 7 najlepših predloga:

1. Pastrmka sa orasima

Sastojci: 1 kg pastrmke, 150 g oraha, 1 glavica crnog luka, 1 kašika mlevene crvene paprike, ulje, so, mleveni crni biber.

Priprema: Glavicu crnog luka sitno iseći i pržiti u tiganju na zagrejanom ulju. Orahe izdrobiti u avanu ili iseckati sitno. Kada luk omekša u tiganj dodati orahe, zatim mlevenu papriku i promešati. Kada se luk proprži, skloniti tiganj sa šporeta.

Vatrostalnu posudu poprskati uljem, unutrašnjost pastrmki napuniti filom iz tiganja i poređati ribu u vatrostalnu posudu. Preostali fil naneseti na pastrmke i poprskati uljem.

Peći 60 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Poslužiti toplo uz zelenu salatu i paradajz.

pastrmka
foto: Profimedia

2. Turska posna musaka

Sastojci: 1 kg tikvica, 500 g patlidžana, 1 glavica luka, 2 paprike, 2 krompira, 500 ml paradajz pirea, so i biber po ukusu, malo maslinovog ulja, struk mirođije, struk peršuna.

Priprema: Oljuštite tikvice i isecite ih na kriške. Nakon toga prodinstajte svaku od njih nekoliko minuta u maslinovom ulju. U drugoj posudi prodinstajte luk iseckan na sitno, patlidžan, paprike i krompir. Dodajte začine i sklonite s ringle.

U odgovarajuću posudu za pečenje poređajte red tikvica i odozgo rasporedite nadev s patlidžanom. Ponavljajte postupak do utroška materijala i završite musaku redom tikvica. Prelijte sve paradajz pireom i stavite u zagrejanu rernu.

Kad tečnost uvri jelo je gotovo. Tako pripremljena musaka se servira posuta iseckanom mirođijom i peršunom, a po želji možete da dodate i narendan posni kačkavalj.

Posna musaka, Musaka
foto: Shutterstock

3. Posna sarma sa ajvarom i prazilukom

Sastojci: listovi kiselog kupusa, 200 g heljde, 100 g pirinča, 1 manji celer, 1 šargarepa, 1 manji krompir, mlevena paprika, biber, so, 1 glavica belog luka, 2 glavice crnog luka, manji praziluk, veza peršuna, 2 kašike ajvara, maslinovo ulje.

Priprema: Na ulju propržiti sitno seckan crni luk i praziluk, dodati sitno seckanu šargarepu. Dodati celer, krompir, mlevenu papriku, iseckan beli luk, biber, so, opranu heljdu, pirinač i iseckan peršunov list.

Sve izmešati, zavijati sarmu i ređati uspravno u šerpu. Naliti vodu i kuvati dok kupus ne omekša.

Posna Sarma
foto: Shutterstock

4. Svetogorska čorba

Sastojci: Glave od više vrsta morske ribe, 5-7 glavica crnog luka, 4-5 šargarepa, posna sitna testenina, koren celera, mlevena paprika, malo soli, nekoliko zrna bibera, peršunov list, celerov list, mirođija.

Priprema:

1. Riblje glave skuvati sa 2-3 glavice crnog luka, 2-3 šargarepe, korenom celera i nekoliko zrna bibera.

2. U drugom sudu propržiti 3-4 glavice crnog luka i dve šargarepe, isečene na kolutove. Naliti vodom u kojoj su se kuvale glave od ribe, koju ste prethodno procedili.

3. Očistiti meso od kostiju i dodati u čorbu. Posoliti, pobiberiti, a malo mlevene paprike dodati direktno u kipuću čorbu.

3. Na kraju dodati testeninu, kratko kuvati i skloniti sa vatre. Posuti seckanim lišćem celera, peršuna i mirođije.

riblja čorba
foto: Shutterstock

5. Jelo sa bukovačom i krompirom - po receptu oca Gavrila

Sastojci: 300 g bukovače, 4 krompira, 4 šargarepe, 3-4 sveže paprike, sveže mleveni paradajz (ili paradajz pire), so, začini po želji.

Priprema: Iseckati krompir na kriške, šargarepu na kolutove, svežu papriku na krugove, pečurku bukovaču na parčiće.

Poređati u vatrostalni ili zemljani sud. Posoliti, staviti suvi začin i druge začine po ukusu. Pomešati sveže mleveni paradajz (ili paradajz pire) sa vodom i preliti preko povrća tako da povrće ogrezne u sosu. Peći u rerni dok voda ne ispari.

Bukovača, Bukovača na vodi
foto: Shutterstock

6. Tučeni prebranac

Sastojci: kilogram tetovca, 3 - 4 glavice crnog luka, nekoliko čena belog luka, list lorbera, zrna bibera, Zaprška: 300 g crnog luka ili praziluka, kašika masti ili ulja, aleva paprika, so, biber,

Priprema: Za prebranac je najbolji pasulj tetovac. Pasulj obariti da provri, vodu prosuti, naliti drugu. Dodati iseckan crni luk, nekoliko čena belog luka, list lorbera i nekoliko zrna bibera. Kad se pasulj dobro raskuva ocediti vodu pasulj dobro izgnječiti varjačom, pa presuti u posudu sa pripremljenom zaprškom.

Zaprška se pravi od 300 grama crnog luka (za postan pasulj bolji je praziluk), kašike masti ili ulja, aleve paprike i soli i bibera po ukusu. Zapeče se u vrućoj rerni, najbolje u zemljanom sudu.

tučeni prebranac, prebranac, Pasulj
foto: Shutterstock

7. Tunjevina sa testeninom i kukuruzom

Sastojci: 200 g (integralne) testenine, 1 konzerva tunjevine u komadima, 150 g kukuruza šećerca, 2 struka mladog crnog luka, 100-150 g (posnog) majoneza, 1 kašičica soli, 1/2 kašičice biberaž

Priprema: Testeninu skuvamo sa malo soli al dente. Kukuruz šećerac skuvamo u slanoj vodi 5-8 minuta. Mladi crni luk naseckamo na sitnije komade.

U činiju stavimo prohlađenu testeninu i kukuruz šećerac. Lagano promešamo. Zatim dodamo mladi crni luk i tunjevinu. Sve lagano promešamo da se smesa ujednači. Posolimimo i pobiberimo po ukusu. Na kraju dodajemo majonez i sve dobro sjedinomo. Ostavimo u frižideru da se dobro prohladi.

Pasta, Tunjevina, Povrće
foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs