Predivno

5 TOP predloga za bezglutensku užinu

Da li se i vama dešava da tokom užurbanog dana, kada osetite glad, poželite da pojedete prvo što vam padne pod ruku?

Recepti
10:40h Autor:
5 TOP predloga za bezglutensku užinu
Foto: Dr Schar

Svima nam je najlakše da kupimo neko pecivo u pekari ili grickalicu na kiosku. Nažalost, to za oko 70.000 ljudi u Srbiji, koji boluju od celijakije, nije opcija. S obzirom na to da gluten u njihovom organizmu izaziva brojne reakcije koje mogu da dovedu do oštećenja ne samo crevnih resica, već i drugih organa, njihov način života je sasvim drugačiji. Osim što moraju da nose sa sobom unapred pripremljene obroke, neophodno je da unapred razmišljaju i o užinama, odnosno zalogajčićima koji će im pomoći da prebrode „krizu“ kada ogladne.

Zato donosimo 5 super predloga za bezglutensku užinu, koji se lako i brzo spremaju. Osim već gotovih bezglutenskih krekera, pereca ili drugih grickalica koje se mogu kupiti, prvi predlog za užinu bez glutena su pohovani halumi štapići, koje možete da ponesete i na posao, ali i u šetnju. Posebno ih vole deca.

Halumi pohovani štapići

Za pripremu štapića je dovoljno svega 10 minuta, a količina u receptu zadovoljava potrebe 4 osobe.

Sastojci: 250g halumi sira, 30g Pan Grati prezli, 1 kašičica, aleve paprike, 100ml suncokretovog ulja.

Za sos: 100g majoneza, 1 kašičica čili sosa ili 1 kašičica čili paste.

Priprema: Sir isecite na malo deblje štapiće. U prezle umešajte malo aleve paprike, kako bi poh poprimio lepšu boju i bolji ukus. S obzirom da je sir već dovoljno vlažan, dovoljno je da ga samo uvaljate u prezle, bez prethodnog umakanja u jaja i brašno. Zagrejte ulje u tiganju i pecite sir oko 4 minuta ili dok ne postane zlatne boje i hrskav. Okrenite ga pa pecite i sa druge strane isto toliko. Poslužite sa čili majonezom.

Bezglutenska hrana
foto: Unsplash

Palačinke sa susamom, ljutom paprikom i tzatziki salatom

Za pripremu ovog posluženja potrebno vam je 20-ak minuta, a za samo pečenje palačinki oko 15 minuta. Od količine navedene u receptu dobićete 25-30 palačinki.

Sastojci: 100 g brašna bez glutena, 1 jaje, 150 ml sojinog jogurta, 1 zelena i 1 crvena ljuta paprika, očišćena od semena i sitno iseckana, 1 veza mladog luka, sitno isečenog, plus dodatak za posluživanje, 2 kašike seckanog korijandera, 1 kašika semena susama, malo ulja za prženje.

Za tzatziki: 150 g grčkog jogurta, jedan veći krastavac, očišćen od semena i narendan, čen belog luka, 2 kašike seckane nane ili mirođije.

Priprema: Brašno, jaje, jogurt i 2 kašike vode umutite zajedno mikserom dok ne dobijete glatku smesu. Tako umućenu smesu stavite u posebnu činiju, a zatim umešajte ljutu papriku, mladi luk, korijander i susam. Pokrijte činiju folijom i držite u frižideru dok ne bude potrebno.

Tzatziki: Da biste napravili tzatziki salatu, pomešajte jogurt, izgnječeni čen belog luka, naseckani krastavac i mentu odnosno mirođiju, začinite po ukusu, a zatim ohladite.

Oko 15 minuta pre planirog obroka, zagrejte mali tiganj u koji ćete sipati vrlo malo ulja, a višak ulja možete da obrišete kuhinjskim papirom. Kašikom sipajte smesu za palačinke u tiganj i pržite po 1 minut sa svake strane, dok ne porumeni. Gotove palačinke slažite na tanjir i držite na toplom. Kada budete želeli da ih poslužite, stavite ih na veliki tanjir, na vrh stavite kašičicu tzatzikija i još malo isečenog mladog luka i poslužite toplo.

Bezglutenska hrana
foto: iStockimages

Dinja sa pršutom

Ova užina je jedna od najjednostavnijih za pripremu. Dovoljno je da kupite lepu, zrelu dinju (neko voli ananas dinju zbog mešavine slatkog i slanog ukusa), iseckate na oko 40 kockica podjednake veličine i umotate u tanke listove pršute. Na vrh možete staviti po zrno grožda i probodite sve čačkalicama. Stavite u frižider i kada ogladnite, poslužite se.

Bezglutenska hrana
foto: Dr Schar

Sendviči od krekera sa bademom

Slani zalogajčići koje takođe možete da ponesete i sa sobom na posao ili u šetnju, jednostavni i brzi za pripremu.

Sastojci: 24 komada Salti krekera, 60 g svežeg krem sira, 60 g maskarpone sira, 12 stabljika vlašca, bademi - granulirani i tostirani, soli i bibera po ukusu.

Priprema: U činiji pomešajte maskarpone sa krem sirom, posolite i pobiberite po ukusu. Rasporedite mešavinu kreme na kreker i spojite dva Saltia zajedno da napravite sendvič. Provucite ivice sendviča s krekerom kroz činiju sa granuliranim bademima. Ukrasite vlašcem.

Ostavite sendviče da odstoje u frižideru oko sat vremena pre posluženja.

Bezglutenska hrana
foto: Dr Schar

Italijanske krofne

Ukoliko želite neku slatku užinu, predstavljamo vam ovaj recept oko kog se treba malo potruditi, ali vredi, verujte. Potrebno vam je nešto manje od sat vremena za pripremu, ali će količina biti dovoljna za celu porodicu, pa i prijatelje.

Sastojci: 400 g bezglutenskog brašna Mix B Bread Mix, 80 ml mleka, 250 g krompira, 2 jajeta, 2 kašike šećera, 15 g pivskog kvasca ili 10 g suvog kvasca, 1 prstohvat soli, 1 kesica vanil šećera, 1 kašika puter, 1 čaša vermuta, 1 rendana kora limuna.

Priprema: Krompir skuvajte, ogulite, a zatim izgnječite gnječilicom za krompir. Rastvorite kvasac u vermut i umešajte sve ostale sastojke dok se ne formira glatko testo. Formirajte testo u isprepletene kanape, stavite na krpu, pokrijte i ostavite da naraste. Čim se udvostruče, propržite ih na ulju, pospite šećerom i poslužite dok su još tople.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs