IDEALAN OBROK NA VELIKI PETAK

RUČAK ZA DANAS: Posni rižoto sa pečurkama! (RECEPT)

Ovo jelo morate da probate

Recepti
Autor:
RUČAK ZA DANAS: Posni rižoto sa pečurkama! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 20 g suvih vrganja ili suvi mix šumskih pečurki
  • 1,2 l posnog bujona
  • 4 kašike biljnog putera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 papričica ljuta, sitno seckana
  • 2 čena belog luka, zgnječena
  • 250 g pečuraka (šampinjoni)
  • 250 g pirinča za rižoto
  • 125 ml belog vina
  • ½ male veze peršuna ili vlašca, sitno iseckanog

Priprema:

KORAK 1: Suve pečurke i bujon stavite u šerpu na jaku vatru da provri, a zatim smanjite vatru i držite na toplom.

KORAK 2: Zagrejte 2 kašike biljnog putera i ulja u širokom plitkom tiganju na srednjoj vatri i pržite luk 6-8 minuta ili dok ne omekša. Mešajte beli luk minut, a zatim dodajte šampinjone. Rehidrirane pečurke iz bujona procedite i dodajte i njih. Pržite 8-10 minuta ili dok ne omekšaju i ne porumene. Umešajte pirinač i premažite posnim puterom i uljem. Dodajte vino i dinstajte 2 minuta da se krčka i malo da uvri.

KORAK 3: Dodajte jednu kutlaču bujona, redovno mešajući dok ne uvri, pre nego što dodate sledeću kutlaču. Nastavite sa dodavanjem i mešanjem 20-25 minuta dok se većina bujona ne ukrčka.

KORAK 4: Sklonite sa vatre, umešajte preostale 2 kašike posnog putera i začinsko bilje u rižoto, pa ostavite poklopljeno 5 minuta pre serviranja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs