BOLJI NE POSTOJI

OVAJ RECEPT JE BIO STROGO ČUVANA TAJNA: Ovako se spremao čuveni vojnički pasulj u JNA!(ORIGINALNI RECEPT)

Svako ko je pojeo i jednu kašiku vojničkog pasulja, tvrdi da lepši ukus jela ne postoji, mi vam donosimo orginalan recept

Recepti
Autor:
OVAJ RECEPT JE BIO STROGO ČUVANA TAJNA: Ovako se spremao čuveni vojnički pasulj u JNA!(ORIGINALNI RECEPT)
Foto: Shutterstock

Svi koji su služili vojsku u staroj Jugoslaviji i dan danas se sa setom sećaju JNA vojničkog graha ili pasulja. Sada, zahvaljujući specijalnom kuvaru objavljenom na na sajtu JNA kuvar, i civili mogu da uživaju u jelima iz vojničkog kazana.

JNA kuvari preporučuju da se pasulj sve do zapržavanja ne sme mešati.

Na sajtu JNA kuvar mogu se naći brojni recepti za jela koja su bila dostupna vojnicima Jugoslovenske narodne armije uključujući razne supe, čorbe, jela od ribe kao i jela od mesa.

Recept i priprema:

Izabrani pasulj potopiti u hladnu vodu, vodeći računa da ima dovoljno vode da pasulj ne upije ceo kada nabubri količinu vode i ostane suv. Držite potopljeni pasulj na hladnom mestu i ostavite da se namače 1-3 sata.

Zatim ocedite vodu u kojoj je natopljen pasulj, a pasulj stavite u odgovarajuću sud, preliti hladnom vodom da potone i kuvati 10-15 minuta, pa vodu ocediti i preliti vrelom da potone, dodati polovinu sitno iseckanog crnog luka i ostaviti da se krčka uz povremeno dolivanje tople vode.

U polovinu zagrejane masnoće dodati ostatak sitno iseckanog crvenog luka i šargarepe isečenih na manje kockice ili izrendane i sve zajedno pržiti da malo porumeni. Kada je pasulj napola skuvan, dodajte proprženi luk i šargarepu, suvu papriku, prethodno namočenu dva sata u hladnoj vodi, i lovorov list.

Zagrejte preostalu masnoću, dodajte brašno i pržite da malo porumeni. Kada brašno porumeni isključiti vatru i odmah dodati izgnječeni i sitno seckani beli luk i papriku u prahu i sve dobro izmešati.

Kada pasulj omekša, dodati dodatak u jelo, posuti i pržiti pripremljenim testom uz stalno mešanje pasulja da se testo ne bi grudvilo. Pasulj sa zaprškom kuvajte još 20 minuta, pa ugasite vatru, dodajte mlevenu papriku, sitno seckani peršunov list, probajte i posolite po potrebi.

Pasulj se može poslužiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz šnicle od sira, ćufte, dinstanu junetinu, kuvanu sušenu svinjetinu i slično. Podeliti kutlačom od 5dl.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs