UKUS ZA PAMĆENJE

STARINSKI ITALIJANSKI RECEPT, SA KOJIM NEMA GREŠKE: Lenja pita sa jogurtom je rapsodija ukusa!(RECEPT/VIDEO)

Napravite omiljeni kolač po starom i oprobanom receptu Italijana

Recepti
Autor:
STARINSKI ITALIJANSKI RECEPT, SA KOJIM NEMA GREŠKE: Lenja pita sa jogurtom je rapsodija ukusa!(RECEPT/VIDEO)
Foto: PrintscrenJutjub/Ricette Fatte In Casa

Postoje različite varijacije ovog recepta, a svaka domaćica ima svoju tajnu

Starinska poslastica, lenja pita, obično se pravi sa jabukama ili višanjama. Kombinacija biskvita i fila čine ovaj kolač mekanim i sočnim, a svaki zalogaj se prosto topi. Često se pravi u Srbiji jer je jednostavna, a sastojci su jeftini. Italijani su osmislili osvežavajuću poslasticu i voće zamenili jogurtom. Osvežavajuć i lagan kolač biće vaš prvi izbor, pogotovo ako ne volite previše slatko.

Postoje različite varijacije ovog recepta, a svaka domaćica ima svoju tajnu.

Sastojci:

Za fil:

  • 2 belanca
  • 100 g šećera
  • 8 g vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 300 g grčkog jogurta

Priprema:

Umutite penasto jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte ulje i mleko i nastavite da mutite. Sipajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Sjedinite mikserom. Vatrostalnu tepsiju dimenzija 22x30 cm nauljite i pospite brašnom, pa sipajte pola dobijene smese. Pecite na 180°C oko 30 minuta.

Umutite belanca sa prstohvatom soli, pa postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Zatim dodajte jogurt i špatulom lagano promešajte. Sipajte fil preko kore, a onda stavite drugu polovnu smese za koru. Vratite u rernu i pecite još pola sata. Sačekajte da se potpuno ohladi, pa secite i pospite šećerom u prahu.

Pogledajte pripremu:

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs