probajte

PEČENA ĆURETINA SA MEDOM I LIMETOM: Napravite najsvečaniju trpezu! (RECEPT)

Sitno odbrojavamo do novogodišnjih i božićnih praznika, pa ukoliko još uvek niste smislili kojim specijalitetom da počastite svoje najdraže, mi vam predlažemo da to bude sočna ćuretina, sa egzotičnim tvistom!

Recepti
10:48h Autor:
PEČENA ĆURETINA SA MEDOM I LIMETOM: Napravite najsvečaniju trpezu! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Iako zahteva malo više vremena za pripremu, sav trud će se na kraju isplatiti, a praznici su prava prilika da se potrudite i napravite ovaj raskošan specijalitet koji će razmaziti nepca. Mešavina meda, bibera i soka od limete ovom jelu daje poseban, neočekivan touch, koji će oduševiti i najizbirljivije goste! Da ne bismo dužili – odmah prelazimo na recept!

Vreme pripreme: 2 sata i 20 minuta

Za 4 osobe potrebno je:

  • 1,2 kg ćurećih prsa
  • so
  • kajenski biber
  • aleva paprika
  • 2 crna luka
  • 4 kašike ulja
  • 400 ml pilećeg bujona
  • 2 kašike crnog bibera u zrnu
  • 2 kašike meda
  • 2 kašike soka od limete

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Ćureća prsa isperite hladnom vodom, osušite i istrljajte solju i kajenskim biberom. Luk oljuštite, prepolovite po dužini i isecite na kockice.

2. Sipajte 2 kašike ulja u dublju posudu za pečenje, pa ga zagrejte, a zatim na njemu pecite meso 7 do 8 minuta da porumeni sa svih strana. Dodajte luk, pa sipajte i 200 ml pilećeg bujona. Posudu prebacite u rernu, poklopite i pecite meso 45 minuta.

3. U međuvremenu, u avanu izmrvite zrna bibera i umešajte med, sok od limete i preostalo ulje. Izvadite ćuretinu iz rerne, pa premažite mešavinom bibera, meda i limete i nalijte preostali bujon. Pecite meso bez poklopca još 45 minuta, s tim što na svakih 15 minuta treba rotirati pleh i premazati mešavinom bibera.

4. Kada je meso pečeno, ostavite ga da odstoji još 5 do 10 minuta u ugašenoj rerni i sa pritvorenim vratima. Servirajte sa prilogom po želji i uživajte!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs