Divno jelo

POSNI RECEPTI LEPOG BRKE: Slavite posnu Slavu? Neka vaši ukućani i gosti uživaju u ova 2 ukusna specijaliteta!

Vreme je za slavu, za kuvanje i uživanje

Recepti
Autor:
POSNI RECEPTI LEPOG BRKE: Slavite posnu Slavu? Neka vaši ukućani i gosti uživaju u ova 2 ukusna specijaliteta!
Foto: Shutterstock

Pred nama je jedna od najvećih slava kod Srba - Sveti Nikola. Procenjuje se da skoro polovina pravoslavaca u Srbiji slavi Svetog Nikolu. Zbog toga važi i ona stara izreka da za Nikoljdan pola Srba slavi slavu, a druga polovina ide na slavu.

Dok gosti jedva čekaju Nikoljdan, domaćice muku muče sa sastavljanjem jelovnika kojim će oduševiti drage goste i prirediti im savršeno gastronomsko uživanje.

Tu smo da pomognemo! Za sve domaćice koje pripremaju posnu slavsku trpezu za Svetog Nikolu, predlažemo sledeća dva proverena recepta Lepog Brke, kojima ćete sigurno oduševiti sve za slavskom trpezom:

Potaž od celera i paradajza

Panonija morska so
foto: Promo

Sastojci za 4 osobe:

  • 400g korena celera
  • 1 srednja glavica luka
  • 150 g krompira*
  • 2 čena belog luka
  • Panonija morska So
  • biber
  • 2 lista lovora
  • 5 dl pasiranog paradajza
  • voda
  • Ulje

Za serviranje i dekoraciju: Dimljena mlevena slatka paprika i tanko parče prepečenog hleba ili krutoni

Način pripreme: U šerpi odgovarajuće veličine na ulju propržiti luk isečen na rebarca i celer isečen na manje komadiće. Naliti vodom i pasiranim paradajzom začiniti solju i biberom, dodati lovor i zgnječene čenove belog luka. Kada provri kuvati na tihoj vatri da celer omekša. Izvaditi lovorov list i ispasirati štapnim mikserom da se dobije kremasta struktura. Servirati toplo sa krutonima od starog hleba.

Marinirani losos

Panonija morska so
foto: Promo

Sastojci:

  • 1 kg svežeg fileta lososa
  • 150 g šećera
  • 150 g Panonija morske soli
  • 1 veza sveže mirođije
  • 0,3 dl konjaka (po želji)

Način pripreme: Jedina stvar koja traži malo veštine vezano za ovaj specijalitet jeste da prvo moraju da se izvade sve koščice. To ćete najlakše uraditi ako prstima blago pritisnete file lososa sa strane gde nama „kože“ i povučete sa jednog kraja na drugi. Pod prstima ćete osetiti koščice koje vire i možete ih izvaditi pincetom ili recimo makazama. Ako koristite makaze vodite računa da ne stežete previše jer ćete ih iseći i skratiti, i na taj način otežati vađenje.

Sledeći korak je odrati lososa. Ovaj deo može prvi put da vam bude malo komplikovan. U svakom slučaju izaberite početak odakle želite da počnete i nožem odvojite deo kože od mesa. Uzmite taj deo i samo polako krenite da skidate kožu. Kada krene ide zaista lako. Ako želite možete i da odstranite masnije delove ribe.

Sada u posudu za mešanje sipajte so i šećer. Postoje različite škole vezano za ovaj deo. Neki kažu da treba staviti više šećera, a manje soli. Neki tvrde obrnuto. Ako nemate iskustva na ovu temu probajte ovaj 1:1 odnos, pa sledeći put eksperimentišite.

Iseckajte sitno mirođiju i pomešajte sa solju i šećerom. Ribu dobro izmasirajte sa konjakom (ukoliko želite) i onda je pospite mešavinom šećera i soli u koju ste dodali mirođiju (začinska mešavina). Riba treba da bude bogato začinjena sa obe strane.

Stavite začinjenu ribu u plitku posudu u koju može cela da stane, pospite ostatkom začinske mešavine. Sve dobro uvijte prijanjajućom folijom (i posudu u kojoj se losos nalazi) i stavite u frižider na barem 12h. Veoma je važno da losos pritisnete sa nečim teškim. Bitno je i da posuda u kojoj se nalazi losos ne bude previše plitka jer će za vreme mariniranja iz lososa izaći dosta tečnosti!

Kada je mariniranje gotovo. Otpakujte ribu i odstranite višak tečnosti. Ovako mariniranu ribu možete čuvati u frižideru dobro upakovanu i nekoliko nedelja. Seći tanko kao pršut i servirati kao predjelo. Odlično se slaže sa kiselim krastavčićima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs