Savršeno

6 POSNIH SLAVSKIH PREDJELA: Potpuno drugačije, dekorativno i preukusno! (RECEPTI)

Predstavljamo vam sasvim nove predloge za posna slavska predjela

Recepti
Autor:
6 POSNIH SLAVSKIH PREDJELA: Potpuno drugačije, dekorativno i preukusno! (RECEPTI)
Foto: Letina kuhinja

Posne projice

2 čaše (200 ml) kukuruznog i jedna pšeničnog, 1 prašak za pecivo, dve kašičice soli izmešati. Dodati 400 ml mineralne vode i 150 ml ulja. Lepo sjediniti. Rernu uključiti na 200 stepeni.

Odvojiti 4 pune kašike testa sa strane, u koje ćemo dodati 125 g samlevenog spanaća. Odvojiti u zasebnu posudu još tri pune kašike testa, i u to dodati dve pune kašike ajvara. Sve tri vrste testa sipati u kalupe za proju i peći 20 minuta. Zeleno i belo testo potrošite oko dve trećine i ostavite za kasnije za još jedno predjelo. Pečene projice prekriti krpom i ostaviti da se hlade.

Posna predjela
foto: Letina kuhinja

Preostalo zeleno i belo testo naizmenično sipajte u podmazanu tepsiju, kad sve potrošite prošarajte čačkalicom. Pecite 15-20 minuta na 200 stepeni.

Posna predjela
foto: Letina kuhinja

Riblji ćevapi i pljeskavice

Dobro opran riblji filet staviti da se kuva oko 20 minuta. Istovremeno skuvajte 400 g krompira. Za to vreme u secku sameljite srednju glavicu crnog luka i 3 čena belog luka (nemojte baš da ispasirate). Rukom ocediti sok od crnog i belog luka.

FIlete ribe izvadite u suvu posudu.

Oceđen i prohlađen krompir i filete ribe umutiti mikserom. Dodati dve kašičice praška za pecivo, 1 kašičicu bibera, 1 kašičicu belog luka u prahu, 2 kašičice suvog začina, 1 kašičicu soli i dve kašike kukuruznog skroba. Na kraju dodati isceđen sok od pola limuna i trećine pomorandže. Na kraju dodati 4 kašike prezli i umesiti testo. Rukama formirati pljeskavice i/ili ćevape i uvaljati ih u mešavinu prezli i mlevene paprike. Uključiti rernu na 200 stepeni. Poređati u pleh obložen pek papirom pa svaki ćevap i pljeskavicu politi kašičicom ulja. Peći 10 do 12 minuta.

Posna predjela
foto: Letina kuhinja

Posna oblanda

Margarin sa sobne temperature umutiti sa ravnom kašičicom soli. Dodati pola konzerve obične tunjevine i pola tunjevine sa povrćem, prethodno oceđene od ulja. Dodati 4 sitno seckana kisela krastavčića dobro oceđena od vode, i dve sitno seckane kisele paprike iz turšije. Sve umutiti.

Veću krpu navlažiti i raširiti, pa na nju položiti list oblande i uviti je krpom da omekša. Probajte fil, ako treba dosolite. Omekšalu oblandu izvaditi iz krpe (dovoljno je da stoji desetak minuta).

Namazati fil i uviti u rolat. Da bi vam bilo lakše, na početku oblandu položite na aluminijumsku foliju. Odložite u zamrzivač kratko, pa prebacite u frižider.

Posna predjela
foto: Letina kuhinja

Posni kanapei

Polovinu baget hleba iseći na kriškice, pa svako namazati posnom paštetom u tankom sloju, pa odozgo staviti seckane masline i komadiće paradajza. Po želi dodajte i kisele krastavčiće iseckane na kolutiće.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs