probajte

KESTEN U 3 NEODOLJIVA RECEPTA KOJA MORATE DA PROBATE: Kolač, torta i supa!

Jesen volimo iz više razloga, a jedan od njih svakako su fini jesenji recepti u kojima uživamo zahvaljujući bogatstvu sezonskih namirnica. Ovaj mesec smo posvetili ‘kralju jeseni’ – kestenu.

Recepti
Autor:
KESTEN U 3 NEODOLJIVA RECEPTA KOJA MORATE DA PROBATE: Kolač, torta i supa!
Foto: Shutterstock

Jesen je nezamisliva bez kestena koji nam je uvek jedna od prvih asocijacija pri pomisli na to godišnje doba. Obično su zreli polovinom oktobra kad je idealno vreme za skupljanje njihovih plodova po šumi, a u njima možemo da uživamo cele zime. S obzirom da je sezonski karakter ove namirnice relativno kratak, sad je idealna prilika da ju iskoristimo u receptima.

JESENJI RECEPTI S KESTENOM

Mirisu pečenih kestena na gradskim ulicama teško je odoleti pa ne možemo da prođeo pored pečenjara, a da se ne zaustavimo i kupimo barem jednu kesicu. Kesteni kao namirnice imaju visoku energetsku vrednost, ne sadrže gluten, bogati su folnom kiselinom i jedino su orašasto voće s vitaminom C. Ako uz to uzmemo u obzir da zbog svog sastava pozitivno utiču na raspoloženje, kesteni će biti najfinije oružje protiv zimske depresije.

Osim pečenih, kestene možemo da jedemo i kuvane, kao samostalno jelo ili kao dodatak supama, poslasticama, ali i slanim jelima. Najviše ih volimo u raznim desertima od kojih je najpoznatiji - kesten pire. Tu si i kesten rolati, kolači i torte koje ovih dana možete pronaći u mnogim polastičarnicama. Ukoliko sami želite da se oprobate u pripremi poslastica s kestenom, u nastavku možete pronaći nekoliko recepata, kao i jedan za supu od kestena koja će vas grejati u hladim danima.

KESTEN PIRE S ČOKOLADOM I ŠLAGOM

Kesten pire sa šlagom bez sumnje je jedan od omiljenih jesenjih dezerata. Kremaste arome s malo ruma i finim šlagom definitivno nose sve ono što jedan recept mora da ima, a šta kada bi se u sve dodalo i malo čokolade?

Kesten pire:

  • 1 kg kestena
  • 500 ml punomasnog mleka
  • 2 vanilin šećera
  • 20 g belog šećera
  • 25 ml ruma

Skuvajte kestene u vodi i ogulite ih. Usitnite ih u pire pa u jednoj činiji kuvajte s mlekom, šećerom i rumom. Kada postignete odgovarajuću gustoću, ubacite u blender da dobijete lagani pire.

Čokoladni sos:

  • 150 ml vode
  • 40 g kakaa u prahu
  • 70 g tamne čokolade, 70%

Zagrejte vodu i ubacite kakao pa dobro promešajte. Ugasite vatru i ubacite čokoladu konstantno mešajući dok se ne otopi. Kad je gotovo, sačekajte par minuta pa ulijte u posudice i stavite u frižider da se hladi.

Šlag:

  • 500 ml pavlake za šlag

Istucite pavlaku u šlag i stavite sa strane.

Priprema:

Kad se čokoladni sos ohladio, na njega dodajte malo šlaga, zatim kesten pire i sve završite s još malo šlaga. Poslužite odmah.

TORTA OD KESTENA I ČOKOLADE

Ova torta je jednostavna za pripremu i ne sadrži brašno, a toliko je ukusna da će vam momentalno popraviti raspoloženje.

Sastojci:

  • 225 grama tamne čokolade
  • 6 jaja
  • prstohvat soli
  • 125 grama putera omekšalog na sobnoj temperaturi
  • 435 grama nezaslađenog kesten pirea
  • 2 kašike ruma
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 65 grama šećera

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni, a kalup za tortu premažite s malo putera ili obložite papirom za pečenje. Čokoladu grubo naseckajte na komade, rastopite je i stavite sa strane.

Belancao dvojite od žumanaca, stavite ih u posudu u koju ćete dodati prstohvat soli i istucite ih u sneg. U drugoj posudi umutite puter, kesten pire i šećer. Dodajte žumanca, rum, ekstrakt od vanile i čokoladu. U smesu zatim dodajte kašiku snega od belanaca, dobro promešajte pa polako dodajte ostatak i umutite da se sve spoji.

Testo ulijte u kalup za pečenje i pecite 40-50 minuta. Torta mora ostati nešto mekša u srediti. Čačkalicom možete proveriti da li je pečena, a ne sme izaći potpuno čista. Nakon pečenja tortu ostavite da se ohladi i na kraju ju ukrasite po želji. Naš predlog – pospite je šećerom u prahu ili stavite šlag.

SUPA OD KESTENA

Supa od kestena se jednostavno priprema i uz samo nekoliko koraka dobićete bogatu supu, prekrasne baršunaste teksture. Manja porcija supe savršen je izbor za predelo, dok će vas poslužena uz hrskavi hleb i činiju salate zadovoljiti za ručak ili večeru.

Sastojci (za 4 do 6 osoba):

  • 400 g pečenih i oljuštenih kestena
  • 1600 ml bujona od povrća
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • malo narendanog muškatnog oraščića
  • 2 manja praziluka
  • 4 kockice celera
  • so i biber
  • punomasno mleko za serviranje (kašika po serviranju)
  • manja šaka isekcanog peršuna za serviranje

Priprema:

Kestene zarežite nožićem u krst. Nakon toga stavite u lonac s vodom i pustite da voda proključa. Potom ih ocedite, stavite u posudu za pečenje i pecite na 220 stepena 20 do 25 minuta. Kada su gotovi, zamotajte ih u kuhinjsku krpu i pustite da odstoje nekoliko minuta.

Na 4 kašike zagrejanog maslinovog ulja dinstajte iseckani praziluk i celer oko 5 minuta. Dodajte grubo iseckane kestene, pržite ih minut pa dodajte bujon, muškatni oraščić, so i biber. Dovedite do vrenja, smanjite vatru i kuvajte pola sata.

Pustite da se supa malo ohladi i onda ju usitnite u blenderu ili štapnim mikserom. Poslužite sa kašikom kisele pavlake, iseckanim peršunom i malo sitno seckanih kestena.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs