BOLJEH HLEBA NEMA!

PRAVI SE VEĆ 3 VEKA, TRAJE CELU NEDELJU: Cipovka je tradicionalni vojvođanski hleb, koji se "smeje na mesec"!(RECEPT)

Stari vojvođanski specijalitet, koji, nažalost, lagano nestaje sa trepeza...

Recepti
21:43h Autor:
PRAVI SE VEĆ 3 VEKA, TRAJE CELU NEDELJU: Cipovka je tradicionalni vojvođanski hleb, koji se "smeje na mesec"!(RECEPT)
Foto: Shutterstock

Tradicionalni vojvođanski hleb za celu nedelju, stara dobra cipovka, danas se mesi u vrlo malo mesta u Vojvodini.

Karakterističan hleb ovog podneblja poetično nazivaju i “hlebom koji se smeje na mesec”.

Za razliku od današnjih vekni, cipovka je bivala teška od 3 do 5kg, a negde je pravljena i do 12kg. Hleb se pravio samo u Vojvodini i nigde više u svetu i ima istoriju dugu više od 300 godina.

Njegov miris, karameliziranu koricu i kiselkast ukus dobro pamte generacije koje su odrastale pre nego što je pekarska industrija uzela primat i istisnula iz upotrebe taj “beli hleb” koji se isključivo ručno mesi i peče u takozvanim turskim pećima.

Za pripremu jedne manje cipovke (od oko 700g) potrebno vam je:
  • 500 g mekog brašna tip 500,
  • 2,5 dl mlake vode,
  • 10-20 g svežeg kvasca,
  • 1 kašičica soli i
  • 1 kašičica masti
Priprema:
Kvasac rastvorite u vodi, dodajte so i kašiku brašna. Ostavite smesu da odstoji desetak minuta. Dodajte mast i brašno (postepeno) sve vreme meseći testo.
Naši stari kažu da testo treba da se „prevrće“. Testo je umešeno kada se pojave mehurići. Činiju treba pokriti krpama i stoljacima – dobro je ušuškati.

Ostavite na sobnoj temperaturi petnaestak minuta. Sada ponovo treba mesiti testo “prevrtanjem“ . Oblikujte kuglu i stavite je u podmazan pleh. Cipovka treba da se odmara oko sat vremena. Rernu zagrejte na maksimum.

Zasecite hleb (ne po sredini već više ka jednoj strani). Upravo zbog svog izgleda kažu da je to hleb koji se smeje na mesec. Pecite je dvadesetak minuta, a pečenu premažite vodom. Ostavite je da se prohladi, a potom uživajte uz cipovku premazanu domaćom svinjskom mašću.
Ili kako se to kod nas kaže „masti, leba i aleve paprike“. Korica je sjajna i neobično hrskava. U današnje vreme vlada mišljenje da su kvasac i so neprijatelji – kažu da so deaktivira kvasac. Ovaj hleb se pravi bez šećera, a so se dodaje direktno u kvasac.
Testo vrlo brzo raste i ima drugačiju teksturu u odnosu na testo kod čije se pripreme kvasac aktivira šećerom.
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs