NAMAZ IZ SNOVA

KLASIK SA KOJIM NEMA GREŠKE: Makedonski malidžano je prepun savršenih ukusa-ulepšaće vašu zimsku trpezu!(RECEPT/VIDEO)

Veoma ukusan namaz, a možete ga praviti tokom cele godine.

Recepti
Autor:
KLASIK SA KOJIM NEMA GREŠKE: Makedonski malidžano je prepun savršenih ukusa-ulepšaće vašu zimsku trpezu!(RECEPT/VIDEO)
Foto: Printscreen/YouTube/Bokinakuhinja

Malidžano je beli ajvar – namaz od pečene zelene paprike i patlidžana. Ime je dobio po grčkom nazivu za patlidžan – melitzano.

Ovaj namaz se pravi od dugih zelenih paprika, negde ih zovu i "banana paprike". Takođe, dodaje se i plavi patlidžan, ali ono što daje poseban šmek ovom namazu jeste senf.

Fenomenalnog je ukusa, služi se kao namaz, uz zreli beli sir.

Sastojci:

  • 4 kg zelene mesnate paprike
  • 5 kg patlidžana
  • 1 l ulja
  • 1,5 dl sirćeta
  • 150 g senfa
  • 200 g šećera
  • 100 g soli

Priprema:

Papriku i patlidžan dobro operite, osušite, pa ispecite na roštilju ili u rerni. Ispečene paprike i patlidžane ostavite u poklopljenoj posudi da se ohlade, pa ih očistite.

Paprike oljuštite i očistite od semena, pa stavite u cediljku ili u mrežasti džak na par sati, da se dobro iscede. Patlidžan oljuštite.

Isceđene paprike i patlidžan sameljite na mašini za meso.

U veliku šerpu sipajte ulje, zagrejte, pa dodajte samlevenu masu. Pržite na umerenoj vatri uz stalno mešanje. Pri kraju prženja, posle otprilike sat vremena, dodajte šećer, sirće, senf i soli po ukusu.

Kada primetite da na dnu šerpe ostaje trag od varjače, malidžano je gotov.

Vruću masu sipajte u vruće sterilisane tegle, zatvorite metalnim poklopcima. Ostavite pokriveno ćebetom da se ohladi, pa odložite na tamno i hladno mesto.

Pogledajte pripremu:

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs